Tiada komen

Strategi RUMAWIP dan BRRRR

Kos hartanah yang tinggi menyukarkan penduduk kota, terutamanya mereka yang bergaji rendah, untuk membeli dan memiliki rumah. Hasilnya, program RUMAWIP telah dibentuk untuk menyediakan perumahan yang selesa, berkualiti tinggi dan mampu milik kepada penduduk Wilayah Persekutuan. Ini tidak sekali-kali bermaksud untuk menggalakkan sesiapa sahaja untuk menggunakannya sebagai pelaburan. Namun demikian disebabkan klausa 10 tahun tidak dibenarkan dijual, strategi BRRRR adalah satu keperluan memandangkan terdapat lebihan bekalan kediaman bertingkat di bandar apabila pemilik RUMAWIP tidak lagi memutuskan untuk tinggal di Wilayah Persekutuan.

Strategi BRRRR (beli, pemulihan, sewa, pembiayaan semula, ulang) ialah pendekatan pelaburan hartanah yang melibatkan perolehan, pengubahsuaian dan penyewaan hartanah (RUMAWIP biasanya unit kosong), kemudian pembiayaan semula untuk membebaskan modal untuk pemerolehan seterusnya. Strategi ini membolehkan pelabur membina portfolio hartanah sewa sambil meminimumkan jumlah wang tunai yang perlu mereka sediakan.

Begini cara ia berfungsi:

  1. Beli: Pelabur bermula dengan mengenal pasti hartanah yang berpotensi untuk meningkat dan aliran tunai. Ini boleh menjadi pekerja atasan yang memerlukan pengubahsuaian atau harta sewa yang sudah menjana pendapatan.
  2. Pemulihan: Sebaik sahaja harta itu diperoleh, pelabur menjalankan sebarang pengubahsuaian yang diperlukan untuk meningkatkan nilainya dan menjadikannya lebih menarik kepada penyewa. Ini mungkin termasuk peningkatan kosmetik seperti mengecat dan lantai, serta pembaikan yang lebih meluas seperti kerja paip atau elektrik.
  3. Sewa: Setelah pengubahsuaian selesai, hartanah itu sedia untuk disewakan. Pelabur menetapkan sewa pasaran dan memulakan proses mencari penyewa.
  4. Pembiayaan Semula: Selepas hartanah disewa untuk tempoh masa (biasanya enam bulan hingga setahun), pelabur boleh memohon pembiayaan semula gadai janji. Dengan membiayai semula, pelabur biasanya boleh mengakses jumlah pinjaman yang lebih besar, yang boleh digunakan untuk membayar harga pembelian asal dan sebarang pengubahsuaian. Pelabur kini ditinggalkan dengan harta yang menjana aliran tunai positif, dan wang tunai yang pada asalnya digunakan untuk membeli harta itu dibebaskan untuk digunakan untuk pemerolehan seterusnya.
  5. Ulang: Pelabur kemudian boleh mengulangi proses dengan menggunakan wang tunai yang dibebaskan untuk memperoleh dan mengubah suai hartanah lain, membiayai semula untuk membebaskan lebih banyak modal, dan sebagainya. (jika seseorang memutuskan untuk membeli hartanah lain, dia tidak lagi boleh mengambil Skim Rumah Pertama Saya dan perlu membayar sehingga 10% bayaran pendahuluan untuk pembelian hartanah baharu)

Strategi BRRRR ialah satu cara untuk pelabur mengembangkan portfolio hartanah sewa mereka tanpa perlu mengeluarkan sejumlah besar wang tunai pendahuluan. Ia juga boleh menjadi satu cara untuk menjana pendapatan pasif dan membina kekayaan dari semasa ke semasa. Dalam pembelian RUMAWIP, ia adalah pelan sandaran apabila unit yang dibeli tidak lagi sesuai untuk pembeli. Sila ambil perhatian bahawa anda hanya dibenarkan untuk menyewakan kepada rakyat Malaysia dalam tempoh 10 tahun dari tarikh dicop S&P.

Komen (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!