1 Komen

Talak Membeli RUMAWIP

Perceraian & RUMAWIP

 

Pengenalan

Disebabkan oleh wabak itu, terdapat peningkatan pertanyaan daripada orang yang bercerai (perempuan) mengenai pembelian RUMAWIP (kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia). Difahamkan perumahan adalah kebimbangan utama orang yang bercerai terutama jika seseorang itu seorang ibu. Artikel ini ditulis untuk menjelaskan cabaran yang dihadapi oleh seorang pencerai dalam membeli RUMAWIP dan mencadangkan penyelesaian kepada masalah ini.

Bercerai

Senario biasa ialah individu yang selalunya perempuan dalam proses penceraian akan tergesa-gesa membeli mana-mana RUMAWIP! Disebabkan oleh pandemik, tiada sebarang RUMAWIP yang siap untuk dibeli jadi tidak perlu tergesa-gesa mencarinya. Sekarang apabila seseorang itu belum menyelesaikan prosedur perceraian, individu itu telah berkahwin secara rasmi. Jika seseorang ingin membeli RUMAWIP, orang tersebut harus dan perlu memohon kelulusan sebagai orang yang sudah berkahwin di portal Kementerian Wilayah Persekutuan. Sila ambil perhatian adalah sah untuk mendapatkan kelulusan di KWP sebagai berkahwin tetapi SPA (Perjanjian Jual Beli) dan gadai janji di bawah nama suami atau isteri individu. Ini mungkin janggal untuk meminta semua dokumen daripada orang yang anda cuba ceraikan tetapi ia adalah penyelesaian terbaik. Adil juga, jika orang lain yang ingin membeli RUMAWIP untuk diri sendiri boleh memohon di kemudian hari sebagai pencerai. Cara lain ialah apa yang saya amaran kepada orang ramai ialah memohon sebagai bujang sebelum proses perceraian dimuktamadkan. Satu permohonan mungkin ditamatkan atau mungkin dilarang apabila KWP membuat pemeriksaan! 

Bercerai

Sebagai pencerai rasmi, semasa permohonan untuk kelulusan KWP seseorang hanya perlu memilih "duda" untuk lelaki atau "janda" untuk wanita. Ini terpakai kepada duda atau balu juga. Ini adalah cara yang disyorkan untuk memohon dan adalah untuk kepentingan anda untuk tidak bermain-main dengan Kementerian Wilayah Persekutuan kerana merayu bukanlah satu tugas yang mudah.

DSR (Nisbah Khidmat Hutang) & Kad Skor Bank

Kebanyakan pembeli RUMAWIP selalunya pembeli rumah kali pertama, mereka sering bertanya berapa gaji minimum untuk memohon RUMAWIP? Untuk lebih tepat, DSR itulah yang bank lihat. Tempoh pinjaman bank maksimum ialah 70 tahun, bermakna jika anda berumur 35 tahun ke bawah anda boleh memilih tempoh pinjaman perumahan 35 tahun. Jika anda lebih tua, 70 tolak umur anda = tempoh maksimum pinjaman perumahan. Contohnya jika anda pada umur 35 tahun memperoleh pendapatan bersih RM 4000 (selepas ditolak KWSP & PERKESO) dan sedang membayar pinjaman kereta katakan RM 500, RM 500 + RM 1200 (purata bayaran bulanan untuk pinjaman RUMAWIP 35 tahun) = RM 1700. Cara pengiraan ialah RM 1700 bahagi RM 4000 = 0.42 / 42%. Keperluan DSR adalah 60% dan ke bawah kerana kebanyakan pembeli menggunakan program "Skim Rumah Pertama Saya". Pada 42% seseorang berkemungkinan besar akan dapat memperoleh pinjaman perumahan. Kad skor bank adalah satu lagi sekatan jalan yang mungkin dihadapi. Sebagai contoh, jika anda seorang yang bercerai dengan 3 orang anak dan DSR anda adalah 55% dengan pendapatan bersih RM 4000; anda mungkin ditolak kerana apa yang dijawab oleh kakitangan gadai janji sebagai "penolakan kad skor". Tiada bank akan mendedahkan mekanisme pemarkahan dalam kad skor dan juga tidak sama dengan semua bank. Oleh itu jika anda berada dalam senario ini, mohon sahaja pinjaman perumahan dengan lebih banyak bank. Sila langgan pautan telegram https://t.me/RUMAWIPUPDATE untuk dikemas kini dengan projek RUMAWIP terkini & sentiasa berurusan dengan ejen pengalaman dari rumawip.com.my untuk berjaya mendapatkan unit RUMAWIP kegemaran anda!

Kongsi di Media Sosial

Facebook
Twitter
Penampan
tumblr
LinkedIn
Reddit

Ulasan (1)

ralat: Kandungan dilindungi !!