Tiada komen

Penyelesaian Fius Trip?

Berikut ialah langkah-langkah untuk memeriksa rumah untuk perjalanan fius:

  1. Cari kotak fius atau panel pemutus litar di rumah anda.
  2. Periksa suis atau fius untuk melihat sama ada ada dalam kedudukan "mati" atau tersandung. (Gambar menunjukkan kedudukan yang sempurna di mana suis menghadap ke atas)
  3. Tetapkan semula mana-mana suis yang tersandung dengan menukarnya kembali ke kedudukan "hidup" atau menggantikan mana-mana fius yang terputus dengan yang baharu dengan amperage yang sama.
  4. Setelah semua suis berada dalam kedudukan "hidup", semak untuk melihat sama ada sebarang suis atau fius tersangkut sekali lagi.
  5. Jika mana-mana suis atau fius tersandung berulang kali, cabut semua peralatan dan matikan semua lampu yang disambungkan ke litar itu.
  6. Putar suis atau ganti fius sekali lagi dan pasangkan perkakas satu demi satu untuk menentukan yang mana menyebabkan litar tersandung. (Inilah sebabnya juruelektrik tempatan Malaysia enggan berkhidmat kepada anda kerana ini akan mengambil masa yang lama dan sukar untuk mengaut keuntungan untuk pemeriksaan elektrik; terutamanya apabila punca fius fius tidak serta-merta)
  7. Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti perkakas yang menyebabkan perjalanan, baiki atau gantikannya oleh juruelektrik bertauliah. RUMAWIP menggunakan elektrik fasa tunggal; anda hanya memerlukan Pendawai PW1 untuk pemeriksaan jenis ini dan jika anda tidak menjumpainya, pertimbangkan pakcik elektrik Cina lama yang biasanya boleh dipercayai (bukan kontraktor pengubahsuaian!)
  • Sila ambil perhatian, kadangkala mungkin pendawaian atau ELCB yang rosak tetapi ia jarang berlaku kerana ia biasanya lebih dipercayai daripada perkakas. (melainkan anda menggunakan peminat KDK 1980-an itu lol)

Nota: Adalah penting untuk berhati-hati semasa memeriksa sistem elektrik dan mengelak daripada menyentuh sebarang wayar atau komponen yang terdedah. Jika anda tidak selesa melakukan langkah ini sendiri, lebih baik mengupah juruelektrik berlesen untuk memeriksa dan membaiki sebarang masalah elektrik. Masalah sebenar ialah merundingkan harga yang sesuai untuk jenis kerja ini! Perjalanan fius sangat jarang berlaku; namun, ia sering berlaku akibat kerja pengubahsuaian yang menjimatkan kos yang menggunakan bahan berkualiti rendah dan pekerja berkemahiran rendah. (Kipas KDK pada tahun 1990-an boleh bertahan 80 tahun & kerja-kerja pendawaian menggunakan kabel Mega Kabel kekal selama-lamanya)

Jika anda berminat untuk membeli RUMAWIP, juga dikenali sebagai Residensi Wilayah, sila sertai kami Saluran Telegram menjadi antara yang terawal tahu. Kebanyakan RUMAWIP datang sebagai unit kosong; adalah penting untuk merancang kerja pengubahsuaian anda sebelum berpindah.

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!