Tiada komen

OPR (Kadar Polisi Semalaman) & RUMAWIP

OPR & RUMAWIP

Kadar Dasar Semalaman (OPR) mempunyai kesan langsung ke atas Kadar Asas (BR) dan Kadar Pinjaman Asas (BLR) bank serta Kadar Asas Piawaian (SBR), di mana BR, BLR dan SBR biasanya turun atau meningkat secara selari kepada pemotongan/kenaikan OPR. Pengurangan OPR, ia akan memberi manfaat kepada pembeli RUMAWIP untuk mendapatkan produk pinjaman rumah dengan kadar faedah permulaan yang dikurangkan. Ini kerana menurunkan OPR menurunkan kadar pinjaman berkesan (ELR) pinjaman rumah semasa dengan kadar berubah atau terapung. Peminjam sedia ada, dengan kata lain, akan mendapat keuntungan sama ada daripada pengurangan ansuran bulanan atau pinjaman dengan tempoh pembayaran balik yang lebih pendek (jika jumlah ansuran bulanan lama dikekalkan). Walaupun bank dipaksa oleh undang-undang untuk mengurangkan bayaran bulanan pinjaman perumahan berubah-ubah, mereka masih akan memberi peluang kepada pelanggan untuk memendekkan tempoh mereka. Pakej gadai janji kadar tetap tidak akan melihat sebarang perubahan dalam pembayaran ansuran bulanan mereka (AIA menawarkan ini tetapi mereka tidak pernah mengendali mana-mana projek RUMAWIP & bank lain yang menawarkan pakej ini sebagai promosi masa terhad sahaja)

OPR Meningkatkan Kesan

Sejak kebelakangan ini BNM telah menaikkan OPR berkali-kali, kadar faedah bank akan disemak secara berkadar menaik dan dengan itu menjadikannya lebih mahal bagi individu untuk mendapatkan pinjaman untuk RUMAWIP. OPR yang lebih tinggi akan meningkatkan bayaran bulanan anda. Setiap kali OPR meningkat, bank akan menyalurkan kos pinjaman yang meningkat dalam bentuk kadar faedah yang lebih tinggi kepada pelanggan, yang seterusnya meningkatkan jumlah bayaran ansuran bulanan anda. Kenaikan 0.25% dalam OPR untuk pinjaman RUMAWIP RM300,000 dengan tempoh 30 tahun berkemungkinan akan menyebabkan peningkatan RM42.6 dalam bayaran ansuran bulanan. Ini bermakna peminjam perlu membayar tambahan RM15,336 dalam pembayaran faedah sepanjang tempoh 30 tahun.

Tempoh pinjaman akan meningkat jika jumlah bayaran bulanan dikekalkan. Jika jumlah bayaran bulanan terdahulu disimpan, masa pembayaran balik akan dilanjutkan kerana kenaikan kadar faedah. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pinjaman rumah RM300,000 35 tahun dengan kadar faedah 4%, ansuran bulanan anda ialah RM1328.32. Jika anda memilih untuk mengekalkan jumlah ansuran bulanan pada RM1328.32, tempoh bayaran balik pinjaman rumah anda akan meningkat apabila OPR dinaikkan sebanyak 0.25% dan kadar faedah bank mungkin meningkat kepada 4.35%.

Memandangkan beberapa kenaikan OPR baru-baru ini, bank dijangka akan menaikkan Kadar Asas Standard (SBR), Kadar Pinjaman Berasaskan (BLR) dan Kadar Asas (BR) mereka.

SBR ialah Rangka Kerja Kadar Rujukan baharu yang diperkenalkan oleh BNM bagi menggantikan BR bagi pinjaman kadar terapung runcit baharu di Malaysia, seperti pinjaman rumah dan pinjaman peribadi, bermula 1 Ogos 2022. SBR sepatutnya menggantikan BR, kadar rujukan yang telah dilancarkan pada 2 Januari 2015. Kadar BR direka bentuk untuk menggantikan satu lagi BLR. Di bawah rejim kadar rujukan dahulu, setiap bank diberi kuasa untuk menentukan BR sendiri. Ini menunjukkan bahawa setiap bank mempunyai BR yang berbeza.

Sebaik sahaja struktur SBR baharu dilaksanakan, semua bank akan menggunakan satu kadar - SBR. Memandangkan SBR adalah sama untuk setiap bank, pengguna akan lebih mudah menilai pelbagai pakej pinjaman yang ditawarkan oleh bank.

Selain daripada SBR, BR dan BLR, spread yang dikenakan oleh bank adalah sama pentingnya. Spread ini mewakili margin keuntungan bank. Spread, seperti yang diketahui di kalangan bank, sentiasa ditetapkan.
Ambil BR sebagai contoh, dengan menambah BR dengan spread bank individu (margin keuntungan), anda akan mendapat kadar pinjaman berkesan (ELR). Contohnya: 4% (BR) + 1% (Spread) = 5% (Kadar Pinjaman Berkesan)

Kadar Asas (BR) menggantikan Kadar Pinjaman Asas pada 2 Januari 2015. (BLR). Pelarasan ini dibuat atas pelbagai sebab – BLR tidak mempunyai ketelusan, yang menyukarkan pelanggan untuk membuat pilihan yang termaklum. Sebagai perbandingan, sistem BR memerlukan bank untuk mendedahkan margin keuntungan mereka (kadar spread), di samping memupuk persaingan sihat di kalangan bank. Akhirnya, ia memberi manfaat kepada pelanggan kerana bank kini perlu menetapkan BR mereka bergantung pada kecekapan tertentu mereka.

OPR & Nisbah Perkhidmatan Hutang (DSR)

Nisbah Khidmat Hutang mestilah tidak melebihi 60% untuk Skim Rumah Pertama Saya (100+10% Pembiayaan Rumah). Dengan kenaikan semasa OPR, ramai pemohon RUMAWIP mungkin tidak layak untuk skim ini yang dipilih oleh kebanyakan pemohon RUMAWIP. Pada tahun 2023, akan terdapat permintaan dan penawaran yang lebih besar terhadap RUMAWIP (dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia) dan perancangan yang rapi adalah dinasihatkan agar anda berjaya membeli rumah pertama anda. WhatsApp kami untuk semakan pra pinjaman kerana kami boleh menasihati anda tentang pilihan anda dalam memohon perumahan RUMAWIP.

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!