3 Komen

How to buy a RUMAWIP or Residensi Wilayah?

Terdapat pelbagai cara untuk memiliki harta tanah bernilai beli ini. Seseorang biasanya pergi ke laman web Residensi Wilayah dan melamarnya. Begitulah caranya tetapi jika anda telah mencuba, anda mungkin tahu memahami bahawa anda biasanya menghadapi masalah dalam menyerahkan semua dokumen yang betul, selalu beberapa langkah di belakang untuk mendapatkan unit yang betul, bahkan tidak memahami cara memohon sama sekali dan sepenuhnya terlepas pelancaran!

Persoalannya sekarang ialah bagaimana mendapatkan unit yang anda inginkan dan tidak ketinggalan? Berikut adalah 5 langkah untuk memiliki RUMAWIP yang anda inginkan atau sekarang dikenali sebagai Residensi Wilayah.

Langkah-langkah yang perlu diperhatikan untuk membeli RUMAWIP anda

1) CCRIS - CCRIS bermaksud Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat. Ia adalah sistem yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang mensintesis maklumat kredit mengenai peminjam atau peminjam yang berpotensi menjadi laporan kredit standard.

Peraturan nombor 1 - Bayar bil anda dan bayar PADA WAKTU! Dari pinjaman kereta hingga bil telco anda, bayar tepat pada masanya! Kepada mereka yang meminjamkan nama anda kepada orang lain sebagai penjamin, pastikan mereka membayar bil mereka! 90% pemohon projek RUMAWIP akan ditolak oleh wakil jualan kerana masalah CCRIS atau DSR.

2) Google

Sentiasa google di sekitar untuk pelancaran terbaru untuk RUMAWIP / Residensi Wilayah sama ada dari laman web rasmi dari kerajaan (biasanya lebih lambat) atau dari sumber lain. Iklan akan mula muncul di Facebook atau Instagram, melibatkan penjualan. Sentiasa minta mereka untuk menghantar maklumat mengenai projek tersebut kepada anda supaya anda dapat membandingkan dan mengetahui soalan-soalan yang berkaitan untuk ditanyakan! Kadang-kadang anda harus berjumpa dengan mereka, kerana mereka hanya dapat mengirimkan maklumat kepada anda setelah Lesen Pembangun dan Permit Jualan & Iklan, atau APDL habis. Bertemu dengan mereka, anda tetap berada di hadapan orang ramai yang akan bergegas masuk ketika harta tanah dilancarkan. Ini sangat PENTING untuk projek iaitu Buku Pertama, Asas Pilihan Pertama.

3) Percayai Penjual

Dia adalah orang yang membuat komisen dari pembelian anda. Bekerja dengan mereka, mereka biasanya mengajukan banyak soalan kepada anda kerana mereka perlu tahu adakah anda layak membeli projek perumahan mampu milik yang dimulakan oleh kerajaan ini? Adakah pinjaman anda akan diluluskan? Tanggungjawab mereka adalah untuk mengkaji semua faktor yang berkaitan dan membantu anda memiliki harta tanah ini. Terlalu sukar bagi anda untuk melakukannya kerana anda mungkin tidak mempunyai waktu untuk menyerahkannya kepada Kementerian Wilayah Persekutuan atau mempelajari setiap pinjaman bank di pasaran kerana setiap bank mempunyai selera yang berbeza untuk peminjam. Skim Rumah Pertamaku biasanya memerlukan satu DSR (Debt Service Ratio) di bawah 60% tetapi setiap bank mempunyai cara mereka sendiri untuk mengenali pendapatannya. Jangan berdebat dengan Penjual ketika dia terus menanyakan soalan kepada anda, kerana ia benar-benar menjimatkan masa anda atau bahkan mempersiapkan anda untuk memiliki unit sekarang atau masa depan. Seorang jurujual profesional harus mengendalikan semua kertas kerja untuk anda! Walaupun anda mungkin telah belajar mengenai pengiraan DSR, lebih percaya kepada jurujual daripada penyelidikan anda sendiri kerana mereka yang selalu berurusan dengan pegawai gadai janji, mereka mungkin tidak mengetahui semuanya tetapi pasti berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memberi nasihat mengenai pinjaman. Mereka akan dikemas kini mengenai perubahan pada pengiktirafan pendapatan bersih di mana anda tidak akan berada. Kad skor bank adalah sesuatu yang sangat rahsia, yang pasti mempengaruhi kelulusan pinjaman perumahan. Diperlukan banyak pengalaman untuk mengetahui bank mana yang akan memohon pinjaman perumahan untuk memiliki peluang persetujuan tertinggi dan memperoleh tingkat terendah. Sekiranya anda tidak mengetahui semua pemboleh ubah ini, anda mungkin akan mengeluarkan pendapat orang jualan dan dia tidak akan menghadapi anda kerana mereka akan takut untuk menyinggung perasaan anda. Kesimpulan: Beriman dengan orang yang anda hadapi! (Sekiranya seseorang tidak dapat menjawab sebahagian besar soalan anda, anda mungkin meminta orang lain untuk melayani anda & jika dia hanya meminta anda melakukan semua perkara anda sendiri JAUH kerana anda mungkin akan kehilangan yuran tempahan anda apabila anda gagal mendapatkan semua kerja kertas selesai tepat pada waktunya!)

4) Bayar Selamat

Setiap projek mempunyai pendekatan yang berbeza dalam prosedur tempahan. Semasa membayar yuran tempahan adalah soalan yang paling dicari dengan pembeli. Baiklah mengenai perkara ini, GOOGLE nama pemaju apabila anda diberikan akaun bank HDA untuk bayaran tempahan (tidak mudah diduplikasi) dan hubungi pejabat untuk mengesahkan dua kali jika anda benar-benar bimbang. Bayar sebaik sahaja anda yakin, terutamanya apabila projek tersebut membolehkan anda memilih unit yang anda inginkan! Untuk pengundian, anda mungkin mempunyai lebih banyak masa untuk memeriksa sebelum membuat tempahan. Jangan masukkan nama individu untuk bayaran tempahan! Pada projek yang tidak memerlukan bayaran tempahan, anda mungkin perlu menyerahkan dokumen peribadi anda kepada jurujual. Lampirkan dokumen itu TANPA menyekat maklumat, dengan Nama Projek misalnya. Aplikasi Sky Awani V Sahaja, untuk mengelakkan penipu menggunakan dokumen anda untuk tujuan penipuan.

5) Bersikap Pantas

Terdapat jangka masa untuk setiap projek untuk menempah unit. Jangan berlengah-lengah memberikan dokumen anda untuk penjualan jika dia membantu anda untuk memohon kelulusan dari Kementerian Wilayah Persekutuan atau kepada pegawai bank yang menyediakan pinjaman perumahan anda. Pemerintah boleh mengambil masa 2-4 minggu untuk mendapat persetujuan, dan mungkin meminta lebih banyak dokumen sokongan begitu juga bank. Ini mungkin melambatkan anda dan boleh menyebabkan tempahan anda dibatalkan oleh pemaju.

 

Komen (3)

ralat: Kandungan dilindungi !!