1 komen

Gaji Minimum RUMAWIP?

Jawapan: Seseorang (Berumur 35 tahun ke bawah) dengan Gaji bersih RM 2500 tanpa sebarang hutang atau penggunaan kad kredit yang membayar pinjaman perumahan bulanan RM 1400 (purata bayaran bulanan RUMAWIP) DSR adalah pada 60% dalam syarat DSR My First Skim Rumah (110% peningkatan pembiayaan). Bagaimanapun ia masih tertakluk kepada kelulusan.

Pengenalan

Pertama sekali ini bukanlah artikel untuk menggalakkan atau tidak menggalakkan anda membeli RUMAWIP yang kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia. Ini ditulis untuk membantu pembeli rumah kali pertama membuat keputusan yang tepat sama ada mahu meneruskan atau tidak membeli unit Residensi Wilayah Keluarga Malaysia (RWKM). Soalan yang paling biasa ditanya oleh rakyat Malaysia ialah “Berapakah gaji minimum untuk membeli RUMAWIP?” Itu adalah soalan yang tidak tepat untuk ditanya. Soalan yang betul ialah "Apakah nisbah selamat hutang (DSR) yang boleh diterima untuk membeli RUMAWIP?"

Nisbah Khidmat Hutang (DSR) & Skim Rumah Pertama Saya

Kebanyakan pembeli (RUMAWIP/RWKM) menggunakan Skim Rumah Pertama Saya yang merupakan pembiayaan 110% daripada bank untuk pembeli rumah kali pertama . Untuk cth. En Saiful berumur 35 tahun memperoleh pendapatan bersih RM 2,500 dan memutuskan untuk membeli RM 300,000 (RWKM). Nisbah khidmat hutang beliau berdasarkan kadar faedah 4% untuk pinjaman 35 tahun ialah 53% (angka kasar RM 1328.32 sebulan tanpa termasuk pembiayaan MRTA/MLTA). Peluang kelulusan untuk pinjaman perumahan adalah tinggi kerana DSR maksimum dibenarkan 50% (biasanya). Jika En Saiful mahu meneruskan dan mengambil pinjaman itu, selepas pemilikan kosong bayaran pinjamannya ialah RM1328 atau lebih yang menyebabkan dia mempunyai RM 1172 untuk dibelanjakan (jika dia tidak mendapat lebih pada masa itu). Kos purata untuk yuran penyelenggaraan ialah RM 0.25 sekaki persegi x 800 kaki persegi (RUMAWIP / RWKM terkecil) akan menjadi RM 200. Kini En Saiful tinggal RM 972 untuk bil elektrik, bil air, kos pengangkutan & kos makanan. Dalam senario ini, En Saiful menandatangani kontrak kematian jika dia meneruskan pembelian (RUMAWIP / RWKM). Seseorang harus bertanya "Perlukah saya membeli RUMAWIP? sebelum bertanya "Apakah nisbah selamat hutang (DSR) untuk membeli RUMAWIP?".

Bayaran Gadai Janji & Menyewakan Bilik

Sekarang kita perlu faham bahawa adalah sah untuk menyewakan RUMAWIP / Residensi Wilayah Keluarga Malaysia kepada rakyat Malaysia walaupun dalam tempoh 10 tahun selepas S&P dicop. Jika En Saiful bujang, dia boleh memilih untuk menyewakan dua bilik untuk menampung bayaran gadai janji! Jika pembeli adalah perempuan, kita panggil dia Cik Lim dengan gaji yang sama dengan En Saiful. Bolehkah dia menyewakan dua bilik itu untuk menampung bayaran gadai janji? Ya dia boleh! Tetapi ia adalah lebih sukar untuk dilaksanakan daripada mengatakan kerana semua RUMAWIP mempunyai satu tempat letak kereta yang diperuntukkan (melainkan pembeli membeli tempat letak kereta tambahan yang tertakluk kepada ketersediaan & pembayaran adalah secara tunai rizab sendiri atau daripada KWSP AC 2), kedua-dua rakan serumah mesti sama ada menggunakan pengangkutan awam atau menunggang motosikal yang berkemungkinan besar lelaki. Cik Lim tidak mungkin memilih untuk tinggal bersama jantina yang berlainan sebagai teman serumah. Jadi idea untuk membeli dan berkongsi rumah ini menggemari Lelaki kerana lebih sukar untuk mendapatkan rakan serumah yang sesuai untuk pemilik RUMAWIP wanita. Apatah lagi tentang bangsa & lokasi yang benar-benar penting. Katakanlah En Saiful membeli sebuah RUMAWIP di Cheras dan memilih untuk menyewakan bilik, dia tidak mahu seorang bukan Islam sebagai housemate kerana memang sukar untuk berkongsi dapur dengan seorang bukan Islam yang boleh kita simpulkan ia lebih sukar seperti yang kita tahu. Cheras adalah kawasan majoriti Cina. Tetapi jika dia membeli satu RUMAWIP di Bangsar South, ia mungkin pilihan yang lebih baik untuk En Saiful.

RUMAWIP sebagai Pelaburan : Jantina & Pasaran Sewa

Bab ini kita terokai tentang membeli untuk disewakan sebagai pelan sandaran kerana saya sendiri tidak percaya dengan pelaburan hartanah pada tahun 2022. Titik jualan biasa adalah bayaran gadai janji ditambah dengan yuran penyelenggaraan ialah RM 1600-1800 yang boleh ditampung oleh pendapatan sewa. Betul ke? Ya dan tidak! Ia bergantung pada lokasi, sila buat kajian sendiri! (sila diingatkan terdapat kos pengubahsuaian yang melibatkan)

Penyewa Sasaran

Keluarga Dengan Pemilikan Kereta Tunggal / Pasangan Dating (melainkan anda berjaya membeli tempat letak kereta tambahan, bravo!)

  • Bukan mudah untuk menyewakan rumah kepada keluarga di Malaysia dengan satu tempat letak kereta. Anda perlu menyelidik tentang pilihan lain tempat letak kereta untuk penyewa anda jika anda tidak memiliki tempat letak kereta tambahan. Bagi pemilik RUMAWIP yang membeli tempat letak kereta tambahan, anda mempunyai kelebihan besar untuk menyewakan unit anda (dengan syarat lokasi RUMAWIP anda ada permintaan) & kebanyakan pemilik RUMAWIP hanya mempunyai satu tempat letak kereta. Selepas pemilikan kosong (anda perlu melakukan pengubahsuaian, semua RUMAWIP adalah unit kosong). Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah jika anda beragama tertentu dan penyewa anda mempunyai kepercayaan yang sama seperti anda, yang melarang "zina" dan diancam oleh pihak berkuasa; adakah mereka akan menyewa unit itu daripada anda jika mereka berada dalam BGR (hubungan lelaki perempuan)?

Penyewa Lelaki Bujang

  • Peluang tiga lelaki dan hanya seorang mempunyai kereta & dua orang lagi menunggang motosikal atau bergantung pada pengangkutan awam jarang berlaku. Katakan anda mempunyai dua tempat letak kereta, masih kekurangan satu lagi tempat letak kereta untuk penyewa. Saya tidak tahu adakah ini fakta, berdasarkan pemerhatian saya orang yang memandu bergaul dengan orang yang memandu dan penunggang basikal bergaul dengan penunggang basikal. Jika ini berlaku, adalah untuk kepentingan anda untuk memasarkan sebagai bilik sewa (MALAYSIA SAHAJA). iBilik ialah tempat anda membuat kajian tentang kadar sewa bilik anda mengenai perkara ini ???? Sila ambil perhatian bahawa ramai orang bujang menyewa keseluruhan unit untuk diri mereka sendiri dan dengan sewaan RUMAWIP, ia secara langsung bersaing dengan pangsapuri studio yang lebih tinggi. Kelebihannya ialah saiz dan spesifikasi RUMAWIP yang standard; 3 bilik tidur 2 bilik air! Projek daripada Siri SkyWorld Awani sudah pasti mampu bersaing dengan kemudahan Bangsar South Studios, kualiti binaan & harga sewa juga! (projek mewah mempunyai daya angkat yang lebih baik)

Penyewa Wanita Bujang

  • Pada segmen pasaran ini, kita boleh membuat kesimpulan bahawa penunggang motosikal wanita lebih sedikit berbanding lelaki. Jika unit RUMAWIP anda TIDAK berdekatan dengan pengangkutan awam, mendapatkan penyewa dari segmen ini akan menjadi lebih sukar. Kami menyasarkan individu untuk menyewa keseluruhan tempat untuk ini melainkan RUMAWIP berjalan kaki ke LRT seperti RUMAWIP Taman Melati , yang mungkin lebih mudah (buat kajian sendiri) untuk dipasarkan sebagai sewa bilik.

menyewa

Memandangkan sudah jelas bahawa membeli RUMAWIP bukanlah perkara yang mudah, soalan paling penting yang mesti ditanya ialah "Perlukah anda membeli RUMAWIP?" Tiada jawapan mudah untuk ini, anda perlu mengambil kira pendapatan anda, kestabilan pekerjaan, keperluan peribadi, pilihan lokasi (anda tidak selalunya boleh memilih lokasi kegemaran anda, contohnya: Residensi Armani Bukit Lanjan adalah dari Tanah Rizab Melayu & ia habis dijual dalam masa beberapa hari) Sekarang kita beralih kepada soalan seterusnya "Mengapa Tidak Sewa Dahulu?" Ramai yang telah menjawab saya ini bahawa lebih baik membayar gadai rumah sendiri berbanding membayar sewa! Fikir semula! Kira lagi! Nilai semula! Ia mungkin benar untuk sesetengah orang tetapi pastinya bukan untuk semua orang! Adakah anda menjumpai RUMAWIP yang telah siap beberapa tahun lalu tersedia dalam iProperty melalui lelongan?

Keterjangkauan

Memang benar ada yang gagal membayar pinjaman perumahan untuk RUMAWIP! Tetapi di sisi lain syiling adalah memiliki RUMAWIP benar-benar mampu dimiliki oleh kebanyakan orang. Malaysia yang penuh dengan pekerjaan seperti penghantaran makanan & pemandu Grab boleh membayar gadai janji RUMAWIP mereka dengan mudah melainkan individu tersebut mempunyai hutang yang banyak (sekiranya seseorang itu kehilangan pendapatannya, kerana penghantaran/pemandu P2P biasanya tidak akan dapat mendapatkan pinjaman perumahan jika memohon secara individu). Kebanyakan RUMAWIP adalah pada RM 300,000 dan menawarkan kemudahan kondo penuh (jimat wang daripada menyertai gim atau sebagainya). Ia benar-benar TAWARAN NILAI jika ia adalah untuk penginapan sendiri! Ada RUMAWIP yang harga lebih murah RM 230,000, saya dengan rendah diri cadangkan jangan buat. Ia biasanya penuh dengan kecacatan bangunan.

Kesimpulannya

Kesimpulannya adalah begini! ANDA MESTI LAKUKAN PENYELIDIKAN ANDA SENDIRI! Membeli Tawaran Nilai RUMAWIP mungkin atau mungkin tidak PILIHAN YANG TEPAT UNTUK ANDA! Perkara kuasa pegangan anda sendiri, perkara lokasi, perkara reka bentuk dalaman anda, urusan tujuan pembelian anda, perkara pelan sandaran anda & jumlah tempat letak kereta anda benar-benar penting LOL! Jadi saya harap anda semua akan bertanya soalan yang betul sebelum membeli RUMAWIP daripada saya! Bukan persoalan Berapa Gaji Minimum untuk membeli RUMAWIP? tetapi anda harus bertanya Sekiranya anda membeli RUMAWIP (kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia)?

Sila langgan saluran telegram https://t.me/RUMAWIPUPDATE untuk dikemas kini dengan projek RUMAWIP terkini & sentiasa berurusan dengan ejen pengalaman dari rumawip.com.my untuk berjaya mendapatkan unit RUMAWIP kegemaran anda!

Kongsi di Media Sosial

Facebook
Twitter
Penampan
Hidupan
LinkedIn
Reddit

Komen (1)

ralat: Kandungan dilindungi !!