Tiada komen

Sewa untuk Milik

Pembiayaan Sewa untuk Milik (RTO) adalah sejenis pilihan pembiayaan rumah yang terdapat di Malaysia. Ia membolehkan pembeli menyewa hartanah dengan pilihan untuk membeli hartanah itu pada tarikh kemudian. Berikut ialah gambaran ringkas tentang cara pembiayaan RTO berfungsi di Malaysia:

  1. Penyewa/pembeli bersetuju untuk menyewa hartanah untuk tempoh masa tertentu, biasanya 2-5 tahun.
  2. Dalam tempoh penyewaan ini, penyewa/pembeli membayar sewa bulanan yang lebih tinggi daripada kadar pasaran. Sebahagian daripada sewa ini biasanya dikreditkan kepada harga pembelian hartanah.
  3. Selepas tempoh sewaan, penyewa/pembeli mempunyai pilihan untuk membeli hartanah pada harga yang telah dipersetujui. Amaun yang dikreditkan kepada harga belian semasa tempoh sewaan digunakan pada harga belian.
  4. Jika penyewa/pembeli memutuskan untuk membeli hartanah, mereka perlu mendapatkan pinjaman rumah untuk membayar baki harga belian.
  5. Jika penyewa/pembeli memutuskan untuk tidak membeli hartanah, mereka akan kehilangan kredit yang telah mereka kumpulkan terhadap harga belian.
  6. Sesetengah pembiayaan RTO mungkin memerlukan bayaran pendahuluan, sementara yang lain mungkin tidak.

Sewa untuk pembiayaan sendiri boleh menjadi pilihan yang baik untuk pembeli yang tidak dapat mendapatkan pinjaman rumah tradisional atau yang memerlukan masa untuk meningkatkan skor kredit mereka sebelum mendapatkan pinjaman rumah. Ia juga membolehkan pembeli mencuba hartanah sebelum membuat pembelian, dan ia boleh menjadi pilihan yang baik untuk pembeli yang tidak mampu membayar harga pembelian penuh hartanah terlebih dahulu.

Perlu diingat bahawa, syarat perjanjian pembiayaan RTO dan syarat pilihan pembelian boleh berbeza-beza bergantung pada harta dan pihak yang terlibat. Adalah penting untuk mengetahui butiran perjanjian dan membacanya dengan teliti sebelum menandatangani untuk memastikan bahawa ia sesuai untuk anda. Maybank Houzkey ialah tempat anda boleh mendapatkan maklumat lanjut!

Sila pertimbangkan ini:

  1. Kos Ubahsuai Rumah
  2. Bayaran bulanan sebelum anda membuat keputusan muktamad anda

Adakah Tidak Boleh Dipulangkan atau Dibayar Balik dalam apa jua cara jika anda memutuskan untuk tidak membeli unit yang anda pilih. Oleh itu mendapatkan RUMAWIP yang baik mungkin merupakan pilihan yang lebih baik kerana jika dilakukan secara profesional, walaupun anda berpindah dan menyewakan unit; pendapatan sewa boleh menampung bayaran gadai janji anda.

Komen (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!