Tiada komen

Perkongsian RUMAWIP di Ebid Motor Sdn Bhd

Pengenalan

Ini adalah ringkasan perkongsian dalam Ebid Motor Sdn Bhd pada 22 Februari 2022 mengenai kelayakan RUMAWIP, kebaikan & keburukan pemilikan RUMAWIP, kos pembelian RUMAWIP, strategi pembayaran balik gadai janji & proses pembelian RUMAWIP.

Apa itu RUMAWIP?

RUMAWIP ialah singkatan untuk Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan yang dijenamakan semula sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia ialah sebuah skim perumahan mampu milik yang menyediakan rumah yang selesa, berkualiti dan mampu milik kepada semua warga Wilayah Persekutuan atau rakyat Malaysia yang bekerja di Wilayah Persekutuan.

Siapa yang Layak membeli RUMAWIP?

Terma & Syarat Kerajaan untuk Pemohon

  • Warganegara Malaysia 21 & Keatas
  • Lahir / Tinggal / Bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Gaji Kasar Individu RM 10,000 ke bawah (Pendapatan bersama berkahwin RM 15,000 ke bawah)
  • TIDAK boleh memiliki rumah di Wilayah Persekutuan (pemilikan melalui pewarisan dibenarkan)

Keperluan Am Bank untuk Skim Rumah Pertama Saya (110% Pembiayaan Rumah)

Pemohon tidak boleh memiliki rumah atau mempunyai pinjaman perumahan sedia ada di bawah namanya.

DSR 60% atau ke bawah

Gaji kasar RM 5000 & ke bawah (terpakai kepada kebanyakan bank tetapi BUKAN semua bank)

Kebaikan & Keburukan Membeli RUMAWIP

Kelebihan

Kos pendahuluan biasanya hampir tiada (kebanyakan masa) & MOT RM 6,000 (RM 300,000 unit) diketepikan untuk pembeli kali pertama

Harga RM 300,000 ke bawah untuk Kondominium 3 Bilik 2 Bilik Air 800-900 Kaki Persegi adalah Tawaran Bernilai

Purata Bayaran Pinjaman Bulanan RM 1200 untuk RUMAWIP dianggap mampu milik

Kebanyakan kemudahan projek RUMAWIP boleh diterima dan menarik

Kekurangan

Datang dengan hanya satu tempat letak kereta

Membeli tempat letak kereta tambahan adalah tertakluk kepada ketersediaan dan melalui simpanan sendiri / KWSP AC 2 dan BUKAN PEMBIAYAAN BANK

Sewaan – Hanya benarkan untuk menyewa kepada warga Malaysia dalam tempoh 10 tahun selepas S&P dicop.

Menjual - Hanya benarkan untuk dijual

Kos Sebenar Membeli RUMAWIP

Pengubahsuaian -Semua RUMAWIP dijual sebagai unit kosong. Ia dilengkapi dengan pendawaian tetapi bukan kelengkapan. Pembeli perlu memperuntukkan purata RM 15,000 untuk pengubahsuaian.

Yuran penyelenggaraan -Caj purata untuk yuran penyelenggaraan ialah RM 0.25 setiap kaki persegi. RUMAWIP seluas 800 Kaki persegi akan menjadi RM 200 sebulan. RUMAWIP 900 Kaki persegi akan menjadi RM 225 sebulan.

Bil Elektrik – Ini bergantung pada penggunaan anda dan sila tanya sama ada ia adalah hak milik kediaman atau komersial! Tajuk komersial adalah 2X harga.

Air & Indah Water – Ini adalah kos paling rendah berbanding di atas.

Pelan Sandaran untuk Pembayaran Gadai Janji

Memandangkan perkongsian ini ada dalam Bengkel Ebid, saya telah mencadangkan pelan sandaran untuk pekerja itu kembali. Memandangkan kebanyakan penonton adalah bujang, menyewa bilik dalam pembelian RUMAWIP boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan beban pembayaran pinjaman bulanan. Jika biasanya lebih sesuai untuk pemilik lelaki kerana mereka boleh mencari rakan serumah lelaki yang menunggang basikal (tempat letak kereta terhad).

Projek Terbengkalai?

Seorang hadirin bertanya, adakah RUMAWIP boleh menjadi salah satu projek terbengkalai? Jawapannya YA. Adakah kerajaan akan terlibat? Ini adalah inisiatif kerajaan daripada RUMAWIP kepada Residensi Wilayah kepada Residensi Wilayah Keluarga Malaysia; walaupun penjenamaan semula dan pertukaran kerajaan; ia sentiasa mendapat sokongan dwipartisan daripada semua parti politik. Kerajaan akan sentiasa menyelamatkan projek RUMAWIP jika ada yang terbengkalai!

Proses Membeli RUMAWIP

Proses membeli RUMAWIP adalah berbeza dari projek ke projek. Cara tradisional ialah memohon melalui kerajaan laman web yang agak menyusahkan kerana anda perlu memuat naik sedikit dokumen atau anda boleh terus menghubungi kami kerana kami mengendalikan semua proses untuk pelanggan kami secara percuma. Kami masih perlu memohon kelulusan daripada KWP dan pinjaman bank yang kami akan bantu dari A hingga Z!

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!