Tiada komen

15 Masalah Biasa dalam Membeli RUMAWIP (2022)

 

Lalai Pembayaran PTPTN

Punca utama rakyat Malaysia gagal membeli RUMAWIP impian mereka adalah disebabkan kemungkiran pembayaran PTPTN mereka. Banyak bank telah berlembut terhadap pemohon gadai janji dengan hanya meminta mereka membayar bayaran PTPTN mereka sehingga kini. Namun begitu jika ini berlaku kepada anda apabila pemaju meminta surat tawaran bank sebelum membenarkan anda menempah unit RUMAWIP, anda pasti akan terlepas jika projek itu mendapat permintaan tinggi.

Slip Gaji untuk Bekerja Sendiri?

Had maksimum pendapatan bagi pemohon RUMAWIP bagi bujang ialah pendapatan kasar RM 10,000 & bagi pasangan berkahwin ialah pendapatan bersama kasar RM 15,000. Isu biasa di sini ialah terdapat dua cara untuk menunjukkan pendapatan anda kepada Kementerian Wilayah Persekutuan; satu ialah penyata bank syarikat anda. KWP mengiktiraf aliran masuk tunai anda ke dalam akaun bank syarikat dan mereka tidak mempunyai cara untuk memotong kos anda yang sering mencerminkan pendapatan yang melambung. Jadi saya cadangkan individu yang bekerja sendiri hendaklah sentiasa membayar gaji dengan caruman KWSP, ini akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat kelulusan daripada KWP jika satu gaji di bawah garis panduan. 

Menukar Kerja

Disebabkan kos sara hidup yang semakin meningkat, ramai rakyat Malaysia lebih kerap bertukar kerja untuk mendapatkan gaji yang lebih tinggi. Ini adalah salah satu sebab yang menghalang seseorang membeli RUMAWIP dalam hal permohonan pinjaman, ia ditolak kerana kad skor bank gagal atau kadar faedah untuk tawaran pinjaman bank adalah lebih tinggi daripada purata.

Tiada Rekod CCRIS

Adalah dinasihatkan untuk mempunyai sekurang-kurangnya rekod peminjaman di bank seperti kad kredit. Minimum tertunggak kepada tiada, ini adalah kelebihan apabila memohon pinjaman perumahan. Apabila seseorang individu tidak mempunyai rekod dengan bank, pinjaman mungkin ditolak, faedah mungkin lebih tinggi atau kadang-kadang lebih banyak dokumen seperti sijil ijazah mungkin diminta oleh bank.

Kos Pendahuluan untuk Bekerja Sendiri

Sila ambil perhatian bahawa bekerja sendiri hanya layak mendapat maksimum 90% pinjaman perumahan (tidak termasuk MRTA/MLTA). Penyediaan deposit minimum RM 30,000 diperlukan sebelum membeli RUMAWIP. Selalunya ada juga bayaran peguam!

Kata Laluan & Alamat E-mel Terlupa

Semasa pelancaran tidak rasmi projek RUMAWIP, itulah masa di mana pembeli serius boleh menempah unit terbaik mengikut keutamaan peribadi mereka. Selalunya langkah terakhir untuk mendapatkan unit tersebut ialah mendapatkan kelulusan daripada Kementerian Wilayah Persekutuan dalam tempoh masa tertentu yang ditetapkan oleh pemaju dan agak ramai pemohon RUMAWIP telah kehilangan kata laluan ke portal KWP bersama-sama alamat e-mel mereka yang melambatkan proses kelulusan menyebabkan mereka terlepas pembelian RUMAWIP mereka.

DSR Gagal

DSR bermaksud Nisbah Perkhidmatan Hutang. Jika seseorang mengambil 100% pembiayaan untuk rumah pertama mereka yang dikenali sebagai Skim Rumah Pertama Saya, DSR mestilah di bawah 60%. Jika seseorang berpendapatan RM 1000, kelulusan bank hanya boleh diperolehi sekiranya bayaran pinjaman sedia ada digabungkan dengan ansuran bulanan pinjaman perumahan yang mereka mohon adalah di bawah RM 600 / 60%. Ansuran bulanan untuk RUMAWIP RM 300,000 selama 35 tahun adalah purata RM 1,400. klik SINI untuk memahami perkara ini dengan lebih baik.

Penggunaan Kad Kredit yang Tinggi

Adalah dinasihatkan untuk memastikan penggunaan kad kredit serendah mungkin. Garis panduan asas ialah penggunaan pada 50% maks. Jika anda mempunyai 1 kad kredit yang mempunyai had RM 1000, anda tidak boleh menggunakan lebih daripada RM 500 dalam bulan tersebut. Jika anda mempunyai 2 kad kredit, setiap satu had RM 5000; terbaik untuk mengekalkan kedua-dua penggunaan di bawah 50% / RM 2500 dan ke bawah. Ingat lebih rendah penggunaan lebih baik.

procrastination

Sudah menjadi amalan biasa di kalangan ejen hartanah untuk mendorong jualan menggunakan taktik ketakutan "unit kehabisan tidak lama lagi" untuk menyegerakan bakal pelanggan menempah unit! Bagi projek RUMAWIP, ia bukanlah satu ancaman kosong terutamanya bagi pembeli Non B.umi. Lebihan bekalan kediaman bertingkat yang banyak dilihat dalam laporan media tidak termasuk projek RUMAWIP. (Bumi Lot selalunya jual lambat) Kebanyakan kuota projek RUMAWIP adalah 50% BUMIPUTERA & 50% untuk BUKAN BUMI.

Pendapatan Tidak Diiktiraf oleh Bank

Pemandu ride sharing, rider penghantaran makanan & individu dengan slip gaji tanpa caruman KWSP tidak akan dapat mendapatkan pinjaman perumahan kerana pendapatan TIDAK diiktiraf oleh bank. Pemohon bersama untuk gadai janji mungkin diperlukan jika anda termasuk dalam kategori ini (mesti ahli keluarga bagi kebanyakan bank).

Agen Kurang Pengalaman

Pengalaman adalah penting dalam merebut RUMAWIP yang laris. Contohnya, Residensi Armani (Bukit Lanjan) habis dijual dalam masa seminggu. Pengalaman ejen hartanah akan menyumbang secara positif dalam senario seperti ini. Pemohon berpengalaman adalah mereka yang paling kerap menang kerana mereka benar-benar memahami keperluan untuk memberikan semua dokumen yang diperlukan dengan cepat kepada ejen dan kakitangan bank. 

Bulan Bonus

Seperti yang dinyatakan di atas, pendapatan kasar maksimum untuk pemohon RUMAWIP ialah RM 10 & RM 000 untuk pasangan suami isteri (atau pemohon bersama antara ahli keluarga). KWP mengambil kira setiap amaun yang ditunjukkan dalam slip gaji & sesetengah pemohon menerima bonus tahunan mereka pada masa permohonan untuk kelulusan daripada KWP. Ini selalunya menyebabkan permohonan ditolak kerana KWP mungkin mengiktiraf ini sebagai bonus suku tahunan & melihat pemohon sebagai orang yang berpendapatan tinggi. Dalam RUMAWIP ejen kami bersedia untuk menangani jenis isu ini.

Penyerahan Diri

Ramai pemohon kali pertama memilih kaedah ini untuk memohon terus daripada portal kerajaan apabila projek itu dilancarkan. Ini adalah cara yang sah! Masalah yang mungkin dihadapi di sini adalah, ada kalanya pemaju memerlukan pinjaman yang diluluskan terlebih dahulu sebelum memajukan permohonan anda kepada KWP (ya, permohonan anda pergi ke pemaju sebelum ia dimajukan kepada KWP), apabila anda tidak dimaklumkan anda akan ditangguhkan atau terlepas! Pelanggan pernah menolak untuk memohon pinjaman terlebih dahulu, memintas ejen dan membuat aduan rasmi mengenai syarat pinjaman sebelum kelulusan. Ini menyebabkan pemaju hanya memajukan permohonannya kepada KWP tanpa tindakan susulan yang sewajarnya, ia ditolak & ejen kami tidak menyedarinya sehingga terlambat! Sila ambil perhatian, apabila ejen RUMAWIP meminta anda memohon gadai janji; dia tidak akan mendapat apa-apa sehingga anda menandatangani Surat Tawaran, Surat Perjanjian & Perjanjian S&P. BUKANLAH IDEA EJEN HARTANAH UNTUK MEMOHON PINJAMAN PERUMAHAN SEBELUM MENJAMIN NOMBOR UNIT TETAPI PEMAJU. Mengajukan aduan rasmi terhadap keperluan untuk mempunyai Pinjaman Pra Kelulusan tidak akan menjadi kepentingan terbaik Pembangun RUMAWIP. Ini bukan untuk menyusahkan hidup pemohon tetapi ada kuota untuk BUMI & BUKAN BUMI, pemaju hartanah mahu mereka yang mampu mendapatkan pinjaman mendapat kelulusan daripada kerajaan atau ia akan menangguhkan penjualan projek (apabila individu yang tidak mampu mendapatkan pinjaman perumahan tahan kuota apabila diluluskan).

Tiada Berita Orang Dalam

Mempunyai kelebihan penggerak pertama adalah kunci untuk membeli RUMAWIP ideal anda. Langgan kami SALURAN TELEGRAM RUMAWIP untuk berita orang dalam kekal di hadapan! Kami akan menyediakan anda sebelum pelancaran baharu & anda boleh yakin bahawa tiada penipu dalam pasukan kami!

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!