Tiada komen

Pembayaran Pinjaman RUMAWIP Meningkatkan Penyelesaian

Disebabkan jangkaan inflasi pada tahun 2023, bayaran bulanan RUMAWIP mungkin meningkat, dan sesetengah pemilik RUMAWIP mungkin diberhentikan kerja kerana kemelesetan yang akan datang. Kos unit RUMAWIP maksimum RM 300,000, dan bayaran balik bulanan adalah sangat rendah berbanding kondominium biasa. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan di KL untuk membantu pembayaran balik pinjaman RUMAWIP, dan pilihan terbaik untuk anda bergantung pada kemahiran, minat dan ketersediaan anda. Beberapa pilihan yang berpotensi untuk pendapatan sampingan dalam bidang ini mungkin termasuk:

  1. Pekerja bebas: Jika anda mempunyai kemahiran atau kepakaran tertentu, anda mungkin mempertimbangkan untuk menawarkan perkhidmatan anda sebagai pekerja bebas. Ini boleh melibatkan penulisan, reka bentuk, pembangunan web atau sebarang bilangan perkhidmatan lain yang boleh disediakan dari jauh. Terdapat banyak tapak web dan platform tempat anda boleh mencari kerja bebas, seperti Upwork , Freelancer , Fiverr , GoGet & banyak lagi platform.
  2. Menyewa bilik ganti: Jika anda mempunyai bilik ganti di rumah anda, anda mungkin mempertimbangkan untuk menyewanya di platform seperti Airbnb atau Homestay. Ini boleh menjadi cara yang baik untuk menjana pendapatan tambahan, terutamanya jika anda tinggal di destinasi pelancongan yang popular. Sebelum anda mula menyewakan bilik ganti anda, anda perlu memastikan bahawa dalam tempoh 10 tahun dari tarikh dicop S&P anda, penyewa anda adalah warganegara Malaysia! Termaktub dalam Dasar Residensi Wilayah bahawa RUMAWIP (kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia) hanya boleh disewakan kepada rakyat Malaysia.
  3. Menjual produk dalam talian: Terdapat banyak pasaran dalam talian di Malaysia di mana anda boleh menjual produk, seperti Lazada , Shopee dan Mudah.my . Anda boleh menjual pelbagai jenis produk, daripada kraf dan pakaian buatan tangan kepada barangan terpakai dan elektronik. Jika anda berminat untuk menjual produk dalam talian, anda perlu membuat akaun pada salah satu platform ini dan menyenaraikan produk anda untuk dijual.
  4. Mengajar kemahiran atau menawarkan tunjuk ajar: Jika anda mempunyai kemahiran atau kepakaran tertentu, anda mungkin mempertimbangkan untuk menawarkan pelajaran atau perkhidmatan tunjuk ajar. Ini boleh melibatkan pengajaran muzik, bahasa, atau beberapa mata pelajaran lain. Anda boleh mengiklankan perkhidmatan anda melalui media sosial atau melalui tapak web seperti MyPrivateTutor .
  5. Menyewakan kereta anda: Jika anda mempunyai kereta yang tidak anda gunakan sepanjang masa, anda mungkin mempertimbangkan untuk menyewanya di platform seperti Trevo atau Flux . Ini boleh menjadi cara yang baik untuk menjana pendapatan tambahan, terutamanya jika anda tinggal di bandar yang mempunyai permintaan tinggi untuk penyewaan kereta. Sebelum anda mula menyewakan kereta anda, anda perlu memastikan anda mempunyai perlindungan insurans yang diperlukan dan kereta anda berada dalam keadaan baik.
  6. Menyewakan peralatan anda: Jika anda mempunyai peralatan, seperti kamera, alat muzik atau alatan, yang anda tidak gunakan sepanjang masa, anda mungkin mempertimbangkan untuk menyewakannya kepada orang lain. Anda boleh mengiklankan peralatan anda untuk disewa di platform seperti RentMy atau Fat Llama (belum popular di Malaysia).

Secara keseluruhan, terdapat banyak peluang untuk pendapatan sampingan di Malaysia, dan pilihan terbaik untuk anda bergantung pada kemahiran, minat dan ketersediaan anda. Dengan sedikit kreativiti dan usaha, anda boleh mencari jalan untuk mendapatkan wang tambahan secara sampingan. Sebagai contoh, hari ini ialah 28 Disember 2022, dan memulakan pasar gerai Nasi Kerabu sebagai Nasi Avatar mungkin akan mendapat perhatian. Selepas semua cadangan ini, kita boleh simpulkan bahawa perkhidmatan pinjaman perumahan RUMAWIP sebenarnya tidak begitu sukar. Walaupun anda diberhentikan kerja, anda boleh membayar pinjaman RUMAWIP dengan bekerja sebagai pemandu Grab atau rider Grab. Apatah lagi, terdapat AirAsia, ShopeeFood dan banyak lagi platform jika anda memerlukan kerja sandaran sementara!

Sila klik DI SINI jika anda ingin terus menonton Telegram untuk peluang ejen jualan RUMAWIP!

Komen (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!