Tiada komen

Memahami Pendawaian dalam RUMAWIP

Semua RUMAWIP (kini dikenali sebagai Family Territory Residency Malaysia) disertakan bersama

  • 13 Titik Pencahayaan (menggunakan wayar kuprum 1.5mm)
  • 20 13A Power Point (menggunakan wayar kuprum 2.5mm
  • 2 15A Power Point (menggunakan wayar kuprum 4mm)
  • 4 Mata Kipas
  • 1 Titik Pemanas Air
  • 2 Titik AC
  • 1 Mata SMATV
  • 1 Titik Telefon
  • 1 Titik Loceng Pintu

Saiz wayar 1.5mm, 2.5mm dan 4mm biasanya digunakan dalam pendawaian elektrik kediaman, termasuk dalam unit RUMAWIP. Berikut ialah beberapa garis panduan umum untuk penggunaan saiz wayar ini:

Wayar 1.5mm: Saiz wayar ini biasanya digunakan untuk litar voltan rendah seperti litar lampu.

Wayar 2.5mm: Saiz wayar ini biasanya digunakan untuk litar dengan permintaan arus yang lebih tinggi, seperti untuk peralatan yang lebih besar seperti peti sejuk dan gelombang mikro. Ia juga boleh digunakan untuk litar yang perlu berjalan dalam jarak yang lebih jauh, seperti dari panel pemutus litar ke alur keluar di bahagian lain bilik. Secara amnya dalam RUMAWIP anda memerlukan sekurang-kurangnya litar tambahan untuk salur keluar kuasa tambahan untuk penapis air, penggoreng udara dan mungkin pengukus.

Wayar 4mm: Saiz wayar ini biasanya digunakan untuk litar arus tinggi, seperti untuk peralatan tugas berat seperti unit penghawa dingin berkuasa tinggi, ketuhar besar & jika anda menggunakan pemanas air simpanan. Ia juga boleh digunakan untuk jangka panjang wayar atau untuk berbilang litar yang digabungkan bersama.

Kunci kepada pendawaian yang boleh dipercayai terletak pada mutu kerja & jenama pendawaian yang anda gunakan. Mega Kabel adalah pilihan nombor satu untuk wayar tembaga di Malaysia.

Adalah penting untuk menggunakan saiz wayar yang sesuai untuk kegunaan litar yang dimaksudkan untuk memastikan keselamatan dan mengelakkan beban berlebihan. Sentiasa berunding dengan juruelektrik berlesen atau yang berpengalaman kerana mereka adalah baik! Ingatlah juruelektrik tidak kira betapa hebatnya mereka, mereka tidak akan membelikan anda bahan terbaik. Kedai elektrik Cina tempatan anda dengan barisan panjang pekerja kolar biru adalah tempat terbaik untuk mendapatkan bekalan elektrik anda.

Komen (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!