1 komen

Maklumat mengenai Pekerja Sendiri Malaysia untuk Membeli RUMAWIP

RUMAWIP or Residensi Wilayah Purchasing

Melangkah ke hadapan, kerana wabak yang pasti akan mengurangkan pekerjaan yang terdapat di pasaran, kita akan melihat peningkatan freelancer seperti Influencer, YouTuber, Perniagaan Dalam Talian, Usahawan atau sebarang pekerjaan yang dibuat sendiri di Malaysia. Demografi kumpulan orang ini sebahagian besarnya terdiri dari milenium yang tidak akan tunduk dalam kekalahan menjelang kemelesetan yang akan datang.

Daftar Perniagaan

Pertama anda perlu mendaftarkan perniagaan sama ada hak milik tunggal, perniagaan yang dimiliki sepenuhnya oleh seorang individu menggunakan nama peribadi mengikut kad pengenalan atau nama dagang atau perkongsian (Sdn Bhd) Perniagaan yang dimiliki oleh dua atau lebih individu tetapi tidak melebihi 20 orang. Nama kad pengenalan tidak boleh digunakan sebagai nama perniagaan. Sebabnya, perlu mendaftar perniagaan lebih dari 2 tahun untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Sekiranya membeli dengan wang tunai; sila pastikan bahawa cukai pendapatan anda Diisytiharkan dengan sewajarnya kerana pegawai cukai boleh mengunjungi anda bila-bila masa! Kos untuk mendaftarkan nama dagang ialah RM 60, nama peribadi RM 30 dan bayaran perkhidmatan tambahan untuk pendaftaran di cawangan SSM adalah RM 5. Klik DI SINI untuk pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk maklumat lebih lanjut. Semasa anda menubuhkan Sdn Bhd (melainkan jika anda berada di tahap SoImJenn, jangan), kos kasar tahunan adalah antara RM 2000 hingga RM 3000. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, klik DI SINI untuk petikan dari Indah Secretarial KL Sdn Bhd.

Simpan semua Rekod Kewangan untuk Cukai Pendapatan

Sebagai pemula dalam merancang pembelian rumah pertama anda sebagai pekerja sendiri, pengisytiharan cukai pendapatan anda adalah satu kemestian sama ada anda merancang untuk membelinya dengan gadai janji atau tunai. Bagi yang berpendapatan biasa (pendapatan tahunan di bawah RM 120,000) kita tidak perlu pergi untuk perkongsian; mendaftarkan syarikat milikan tunggal akan dilakukan. Sila klik DI SINI untuk membaca RinggitPlus mengenai apa yang anda boleh simpan untuk cukai pendapatan peribadi anda. Dalam kebanyakan kes, resit yang anda simpan akan pudar, jadi adalah untuk kepentingan terbaik anda untuk memfotostat/mengimbas setiap satu daripadanya dan menyimpannya dalam fail dan sentiasa menghantar salinan digital kepada diri anda melalui e-mel . Jika anda berpendapatan melebihi RM 120,000 , anda tidak layak untuk membeli Residensi Wilayah (melainkan anda sudah berkahwin dengan pendapatan isi rumah kurang daripada RM 180,000 setahun). Untuk makluman anda, semasa menghantar slip gaji bank 3 bulan yang diperlukan, jika penyata anda menunjukkan bahawa kredit dalam mana-mana bulan yang dikemukakan adalah melebihi RM 10,000 (bukan purata 3 bulan), kadar kejayaan anda mendapat kelulusan untuk RUMAWIP projek adalah sedikit untuk tiada.

Meneliti Projek

Selalunya terlambat jika anda menemui projek yang anda inginkan apabila ia sudah keluar di pasaran. Pemaju perlu memiliki APDL, kedua-dua permit jualan dan lesen pembangunan perumahan, seperti yang ditetapkan dalam Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) sebelum mengiklankan projek tersebut. Adalah baik untuk melakukan penyelidikan Google untuk mengenali semua ejen hartanah yang pakar dalam jenis segmen perumahan ini atau mungkin hanya klik di SINI untuk dimaklumkan melalui WhatsApp mengenai sebarang pelancaran lokasi idaman anda pada masa hadapan, untuk kekal di hadapan.

Meneliti Projek

Permintaan untuk RUMAWIP sentiasa tinggi; kadangkala bayaran tempahan mungkin sedikit menuntut seperti RM 15,000 tetapi tidak sepanjang masa. Anda mungkin perlu bersiap sedia untuk itu atau lebih sekiranya anda perlu membayar yuran peguam dan lain-lain. Kedua, CCRIS adalah yang terbaik (pembayaran dibuat tepat pada waktunya untuk pinjaman yang ada), dengan pinjaman yang ada seperti kad kredit ( PTPTN terbaik tidak termasuk dalam ini) pastinya merupakan kelebihan. Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat ( CCRIS ) adalah sistem yang dibuat oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menyediakan laporan kredit standard mengenai bakal peminjam

Ini penting terutamanya dalam kes di mana Pemaju mungkin memerlukan semakan CCRIS sebelum menerima tempahan, atau untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Bekerja Sendiri mempunyai sedikit atau tiada peluang untuk memohon Skim Rumah Pertama Saya. Ya, anda perlu menyediakan bayaran pendahuluan 10%!

Skim Rumah Pertamaku

Terdapat beberapa kriteria yang mesti dipenuhi oleh pemohon untuk memenuhi syarat untuk Skim Rumah Pertamaku:

 • Mesti menjadi pembeli kali pertama
 • Mesti warganegara Malaysia
 • Tersedia untuk pekerja bergaji atau individu yang bekerja sendiri
 • Membolehkan pemohon tunggal atau bersama
 • Pemohon bersama mestilah ahli keluarga terdekat
 • Pendapatan bulanan kasar:
  • Sehingga RM5,000 - Pemohon tunggal / bersama
  • Lebih daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM10,000 - Pemohon bersama (tertakluk kepada pendapatan kasar kasar maksimum RM5,000 setiap pemohon)
 • Tiada rekod pembiayaan terjejas (iaitu kegagalan membayar balik pinjaman) dalam 12 bulan terakhir

(Ini juga tertakluk kepada kelulusan Bank. Sekiranya gaji anda melebihi RM 5,000, sila maklumkan kepada ejen harta tanah anda untuk mendapatkan nasihatnya (hanya ejen berpengalaman yang layak menasihati) untuk mendapatkan 110% jumlah pinjaman)

Dengan gagal membuat persiapan, anda bersiap untuk gagal.

Benjamin Franklin

Komen (1)

ralat: Kandungan dilindungi !!