1 Komen

Maklumat Rakyat Malaysia yang Bekerja Sendiri untuk Membeli RUMAWIP

Pembelian RUMAWIP atau Residensi Wilayah

Melangkah ke hadapan, disebabkan pandemik yang pastinya akan mengurangkan peluang pekerjaan yang ada di pasaran, kita akan melihat peningkatan pekerja bebas seperti Influencer, YouTuber, Perniagaan Dalam Talian, Usahawan atau mana-mana kerja yang dibuat sendiri di Malaysia. Demografi kumpulan orang ini sebahagian besarnya terdiri daripada milenium yang tidak akan tunduk dalam kekalahan ke arah kemelesetan yang akan datang.  

Daftar Perniagaan 

Pertama anda perlu mendaftar perniagaan sama ada milikan tunggal, perniagaan yang dimiliki sepenuhnya oleh seorang individu menggunakan nama peribadi seperti dalam kad pengenalan atau nama dagangan atau perkongsian (Sdn Bhd) Perniagaan yang dimiliki oleh dua atau lebih individu tetapi tidak melebihi 20 orang. Nama kad pengenalan tidak boleh digunakan sebagai nama perniagaan. Sebabnya, perlu mendaftar perniagaan lebih dari 2 tahun untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Jika membeli secara tunai; sila pastikan cukai pendapatan anda diisytiharkan sewajarnya kerana pegawai cukai boleh melawat anda pada bila-bila masa! Kos untuk mendaftar nama dagangan ialah RM 60, nama peribadi RM 30 dan bayaran perkhidmatan tambahan untuk pendaftaran di cawangan SSM ialah RM 5. Klik SINI untuk pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk maklumat lanjut. Apabila anda menubuhkan sebuah Sdn Bhd (melainkan anda peringkat SoImJenn, sila jangan), kos kasar tahunan adalah antara RM 2000 hingga RM 3000. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, klik SINI untuk sebut harga dari Indah Secretarial KL Sdn Bhd. 

Simpan semua Rekod Kewangan untuk Cukai Pendapatan

Sebagai pemula dalam merancang pembelian rumah pertama anda sebagai pekerja sendiri, pengisytiharan cukai pendapatan anda adalah satu kemestian sama ada anda merancang untuk membelinya dengan gadai janji atau tunai. Bagi yang berpendapatan biasa (pendapatan tahunan di bawah RM 120,000) kita tidak perlu pergi untuk perkongsian; mendaftarkan syarikat milikan tunggal akan dilakukan. Sila klik SINI untuk membaca RinggitPlus mengenai apa yang anda boleh simpan untuk cukai pendapatan peribadi anda. Dalam kebanyakan kes, resit yang anda simpan akan pudar, jadi adalah untuk kepentingan terbaik anda untuk memfotostat/mengimbas setiap satu daripadanya dan menyimpannya dalam fail dan sentiasa menghantar salinan digital kepada diri anda melalui e-mel . Jika anda berpendapatan lebih daripada RM 120,000 , anda tidak layak untuk membeli Residensi Wilayah (melainkan anda telah berkahwin dengan pendapatan isi rumah kurang daripada RM 180,000 setahun). Untuk makluman anda, semasa menghantar slip gaji bank 3 bulan yang diperlukan, jika penyata anda menunjukkan bahawa kredit dalam mana-mana bulan yang dikemukakan adalah melebihi RM 10,000 (bukan purata 3 bulan), kadar kejayaan anda mendapat kelulusan projek RUMAWIP adalah sedikit. 

Meneliti Projek

Selalunya terlambat jika anda menemui projek yang anda inginkan apabila ia sudah keluar di pasaran. Pemaju perlu memiliki APDL, kedua-dua permit jualan dan lesen pembangunan perumahan, seperti yang ditetapkan dalam Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) sebelum mengiklankan projek tersebut. Adalah baik untuk membuat penyelidikan Google untuk mengenali semua ejen hartanah yang pakar dalam jenis segmen perumahan ini atau mungkin hanya klik SINI untuk dimaklumkan melalui WhatsApp mengenai sebarang pelancaran lokasi keinginan anda pada masa hadapan, untuk kekal di hadapan.

Meneliti Projek

Permintaan untuk RUMAWIP sentiasa tinggi; kadang-kadang bayaran tempahan boleh menjadi sedikit menuntut seperti RM 15,000 tetapi tidak sepanjang masa. Anda mungkin perlu bersedia untuk itu atau lebih sekiranya anda perlu membayar yuran peguam dan lain-lain. Kedua CCRIS, sebaik-baiknya simpan baik (bayaran dibuat tepat pada masanya untuk pinjaman sedia ada), dengan pinjaman sedia ada seperti kad kredit (PTPTN terbaik tidak termasuk dalam ini) pastinya satu kelebihan. Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) ialah sistem yang diwujudkan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menyediakan laporan kredit piawai mengenai bakal peminjam.

Ini penting terutamanya dalam kes di mana Pemaju mungkin memerlukan semakan CCRIS sebelum menerima tempahan, atau untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Bekerja Sendiri mempunyai sedikit atau tiada peluang untuk memohon Skim Rumah Pertama Saya. Ya, anda perlu menyediakan bayaran pendahuluan 10%!

Skim Rumah Pertama Saya

Terdapat beberapa kriteria yang perlu dipenuhi oleh pemohon untuk layak ke Skim Rumah Pertamaku:

 • Mesti pembeli kali pertama
 • Mesti warganegara Malaysia
 • Tersedia untuk pekerja bergaji atau individu yang bekerja sendiri
 • Membenarkan pemohon tunggal atau bersama
 • Pemohon bersama mestilah ahli keluarga terdekat
 • Pendapatan kasar bulanan:
  • Sehingga RM5,000 – Pemohon perseorangan/bersama
  • Lebih daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM10,000 – Pemohon bersama (tertakluk kepada pendapatan kasar bulanan maksimum RM5,000 setiap pemohon)
 • Tiada rekod pembiayaan terjejas (iaitu kegagalan membayar balik pinjaman) dalam tempoh 12 bulan yang lalu

(Ini juga tertakluk kepada kelulusan Bank, jika gaji anda melebihi RM 5,000 sila maklumkan untuk memaklumkan kepada ejen hartanah anda untuk mendapatkan nasihatnya (hanya ejen berpengalaman yang layak untuk menasihati) untuk mendapatkan 110% jumlah pinjaman)

Dengan gagal membuat persediaan, anda sedang bersedia untuk gagal.

Benjamin Franklin

Ulasan (1)

ralat: Kandungan dilindungi !!