Tiada komen

Pros & Cons in Buying a RUMAWIP / Residensi Wilayah

Kelebihan

1) Hadapan Rendah

 • Sebilangan besar pembeli RUMAWIP / Residensi Wilayah adalah pembeli rumah pertama yang layak untuk memohon Skim Rumah Pertama Saya yang merupakan 110% pembiayaan untuk rumah pertama dengan syarat gaji pemohon adalah RM 5,000 dan ke bawah, yang mana peraturan Bank Islam dan MBSB dapat MENGHENTIKAN (sekiranya mereka berada di panel untuk projek tersebut). Pengecualian Duti Setem Penuh akan berlangsung sehingga 31 Disember 2025, jadi persoalannya adakah anda perlu membayar Perjanjian S&P & caj pengeluaran pinjaman kepada peguam? Sekiranya percuma, anda pada dasarnya tidak membayar apa-apa untuk mendapatkan rumah pertama anda!

2) Bayaran Bulanan Rendah

 • Bayaran bulanan RM 300,000 selama 35 tahun berdasarkan kadar faedah 3.05% adalah RM 1162.94. Apabila anda memasukkan MRTA atau MLTA, jumlahnya akan meningkat hingga RM 1200-1300. Bayaran penyelenggaraan purata ialah RM 250. Kita bercakap tentang purata RM 1550 setiap bulan untuk memiliki sebuah rumah baru yang menyewa kondominium 3 bilik 2 bilik mandi dengan harga yang mahal!

3) Demografi

 • Ramai yang bermimpi memiliki rumah impian yang didaratkan, lokasi utama, berpagar dan dijaga tetapi kenyataannya hanya sedikit yang mampu. Perkara terbaik seterusnya adalah mempunyai keselamatan minimum 2 hingga 3 tingkat di sebuah kondominium dengan orang-orang yang berfikiran sama. Penghuni RUMAWIP atau Residensi Wilayah adalah semua rakyat Malaysia, sekurang-kurangnya selama 7 tahun pertama setelah diserahkan.

4) Kawasan Bandar

 • Berbanding dengan banyak Inisiatif Kerajaan, RUMAWIP atau Residensi Wilayah selalu berada di kawasan bandar, Wilayah Persekutuan. Ia tidak pernah terletak di Bangi, Serdang atau Kajang yang sangat jauh dari tempat pekerjaan.

5) Kemudahan Kondo Asas

 • Salah satu syarat untuk RUMAWIP atau Residensi Wilayah adalah memiliki kemudahan kondominium asas tetapi TIDAK wajib memiliki gim atau kolam renang. Faktanya disebabkan persaingan sengit antara pemaju hartanah, PALING RMP ATAU RW biasanya mempunyai kolam renang atau gim dan sering merangkumi kedua-duanya.

6) Kemelesetan & Peningkatan Modal

Oleh kerana pandemi Covid-19, pemikiran pelaburan rakyat Malaysia yang biasa untuk membeli harta tanah pertengahan yang bagus dan masuk setelah 10 tahun untuk memperoleh hasil daripada peningkatan modal sangat berisiko. Menyewa sebenarnya adalah pilihan yang baik tetapi tidak pernah menjadi cara orang Asia untuk memulakan keluarga. Oleh itu, membeli projek bernilai RM 300,000 ini boleh menjadi perkara terbaik seterusnya kerana jika anda tidak tinggal di dalamnya, anda boleh menyewanya secara sah (kepada rakyat Malaysia dalam tempoh 10 tahun selepas dicatatkan S&P) untuk menampung pembayaran bulanan anda atau sebahagiannya tidak akan terlalu buruk .

7) Pendapatan Sewa sebagai Pelan Sandaran

 • Seorang pelabur pengalaman pernah mengajar, untuk membeli di mana anda ingin melabur tetapi menyewa di mana anda mahu tinggal! Pepatah ini ada hikmahnya tetapi malangnya tidak ramai yang memahami logiknya. Alasan pepatah ini ialah, anda mungkin tidak mahu tinggal di tempat anda membeli pada masa hadapan kerana pertukaran pekerjaan, keutamaan pasangan, lokasi sekolah anak-anak dan lain-lain. Bagi memiliki RMW / RW, anda mungkin mendapat keuntungan daripada anda pendapatan sewa jika lokasi permintaan hartanah anda tinggi, sekiranya anda menyesali pembelian anda. Sewa bilik adalah pilihan lain kerana anda hanya mempunyai satu tempat letak kereta (biasanya), penyewa yang memilih bilik mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menunggang motosikal.

8) Peraturan Tenang

 • Anda tidak boleh memiliki harta tanah di Wilayah Persekutuan untuk membeli RMW / RW! Tetapi tahukah anda sekiranya anda mewarisi harta tanah di Wilayah Persekutuan daripada ibu bapa anda, ANDA LAYAK MEMOHON PROJEK RUMAWIP / RESIDENSI WILAYAH secara sah!

9) QLASSIC

 • Setelah penjenamaan semula ke Residensi Wilayah, Sistem Penilaian Kualiti untuk Kerja Pembinaan Bangunan atau QLASSIC oleh CIDB ( Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan) adalah wajib untuk semua Projek RUMAWIP / Residensi Wilayah. Ini membataskan banyak tindakan pemotongan kos yang dapat diambil oleh pemaju harta tanah dan menjamin standard yang dapat diterima pada projek itu sendiri.

10) Hanya untuk Penjawat Kerajaan (LPPSA & Bank Islam)

 • Ramai kakitangan kerajaan memilih untuk membeli RMW / RW kerana tarikan pakejnya; dengan menggunakan LPPSA ( Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam ). Oleh kerana sifat harga inisiatif kerajaan ini, RM 300,000 ke bawah; penjawat awam yang berpendapatan rendah dapat dengan mudah mendapatkan kelulusan pinjaman perumahan dan Bank Islam dapat menambah jumlah baki sekiranya LPPSA gagal memberikan jumlah penuh (tertakluk kepada T&C).

11) Kuota

 • Kuota biasa ialah 50% kuota Bumi & 50% kuota Bukan Bumi. Orang Cina umumnya lebih suka tingkat tinggi (untuk pemandangan yang menyenangkan) dan nombor 8 (bermaksud kemakmuran) & bangsa Melayu umumnya lantai rendah (sekiranya berlaku kecemasan, lif rosak & sebagainya) dan nombor 4 (simbol untuk kehidupan yang santai, menggegarkan kaki tetapi bagi orang Cina 4 ialah “sei” yang bermaksud kematian). Pada hari pemilihan unit, jarang berlaku konflik kepentingan antara kaum. Kaum India lebih rumit termasuk "pengiraan nombor" yang saya belum faham, tetapi mereka lebih suka menghadap Timur biasanya.

Keburukan

1) Unit Bare

 • Unit RUMAWIP / Residensi Wilayah memerlukan banyak pengubahsuaian. Pertama anda diberi dua bekalan A / C (Master Bedroom & Living Hall), di sana anda perlu menambahkan dua lagi ke dalam Bilik Tidur 2 & 3. Setelah anda perlu membeli 4 Air Conditioner. Sink dapur menyediakan jenis logam asas yang paling digemari oleh rakyat Malaysia disertakan dengan kabinet dapur. Bagi dua tandas, anda disediakan satu bekalan kuasa untuk pemanas air yang bermaksud anda perlu menambah yang lain untuk tandas kedua kecuali anak-anak anda tidak keberatan untuk mandi air sejuk sepanjang masa. Selepas ini, anda perlu membeli dua pemanas air sebaiknya menggunakan pam untuk menjamin tekanan air yang baik. Apabila semua elektrik selesai, anda perlu memasang siling plaster untuk menutup semua kerja pendawaian. Kemudian kami beralih untuk membeli lampu bawah, perabot dan lain-lain. Kos perbelanjaan anda sekurang-kurangnya RM 10,000 minimum.

2) Tempat Letak Kereta

 • Anda diberi satu tempat letak kereta. Anda mungkin mempunyai dua kereta dan untuk membeli tempat letak kereta kedua adalah tertakluk kepada ketersediaan projek RMW/RW tertentu. Oleh kerana kebanyakan projek adalah RM 300,000, dan polisi menyatakan bahawa ini adalah harga siling; anda tidak boleh membiayai ini ke dalam pinjaman perumahan yang meninggalkan anda dengan dua pilihan. Rizab tunai anda sendiri atau keluarkan dari akaun 2 KWSP jika anda memilikinya. Harga purata adalah dari RM 15,000 hingga RM 18,000, dan sila ambil perhatian semua RMW/RW (kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia) menawarkan pilihan untuk tempat letak kenderaan tambahan.

3) Kesesakan Jalan Raya

 • Sebilangan besar pembeli RMW / RW hanya akan mempunyai satu tempat letak kereta. Bayangkan jalan di luar kediaman masa depan anda!

4) Sewa Bilik (Masa Depan)

 • Disebabkan oleh wabak yang mungkin mengakibatkan kemelesetan ekonomi terbesar yang pernah dialami dunia, sewa bilik mungkin menjadi pilihan ramai ramai kerana kekangan kewangan. Jika anda memilih untuk menyewakan unit anda, pertama sekali anda berkemungkinan besar boleh memasarkan kepada penunggang motosikal kerana kekurangan tempat letak kereta dan anda TIDAK dibenarkan untuk menyewakannya kepada orang asing. Pelanggan dalam segmen ini mungkin memerlukan pemeriksaan yang serius.

5) Pergerakan Lambat

 • Oleh kerana sifat kepadatan yang lebih tinggi berbanding dengan projek kediaman biasa, apabila anda memilih untuk menyewanya; secara amnya ia akan memakan masa yang lebih lama. Terutama jika projek ini adalah pembangunan campuran dengan kondominium jarak jauh lain yang biasa. Itulah salah satu cara pemaju mendapatkan tanah dengan menawarkan untuk membina projek perumahan mampu milik seperti RUMAWIP / Residensi Wilayah.

6) Saiz

 • Peraturan baru menyatakan bahawa saiz hendaklah 900 kaki persegi hingga 1000 kaki persegi. Kebanyakan projek yang tersedia sehingga kini mungkin telah diluluskan sebelum dasar baharu ini bermula. Saiz purata untuk semua RMW/RW ialah 850 kaki persegi yang dianggap sangat kecil untuk sebuah keluarga.

7) Membalik Rumah

 • Anda hanya boleh menjual harta tanah 10 tahun setelah S&P anda dicop.

8) Pembayaran Progresif

 • Anda mula membayar dalam beberapa bulan selepas pembelian anda. Jumlah itu akan meningkat secara beransur-ansur apabila pembinaan maju, ia mungkin rendah tetapi ia masih perlu anda pertimbangkan. TIADA DISKAUN (BIASANYA) untuk projek RUMAWIP / Residensi Wilayah kerana ia sentiasa dijual di bawah nilai pasaran.

9) Kemelesetan & Perceraian

 • Kemelesetan ini akan mengakibatkan peningkatan kes perceraian. Sekiranya ini berlaku dalam sepuluh tahun pertama selepas menandatangani S&P, satu-satunya pilihan anda ialah menyewanya. Ini akan menjadi pengalaman yang sangat tidak menyenangkan apabila anda tidak dapat menjual harta tanah.

10) PENGALAMAN MEMBELI

 • Lokasi utama projek RUMAWIP / Residensi Wilayah adalah seperti JUALAN MEGA. Lokasi tertentu seperti Bangsar South, Bukit Jalil, Jalan Kelang Lama, Cheras atau Kepong boleh habis dijual dalam masa beberapa minggu, anda tidak perlu meluangkan masa untuk memikirkannya. Dengan melanggan kemas kini di SINI , anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk kekal di hadapan.

Keputusan: QLASSIC DAN PANDEMIC

Oleh kerana wabak ini, margin keuntungan untuk projek dikurangkan dengan ketara. Margin keuntungan projek kediaman rata-rata pada 30% dan dengan mempertimbangkan pada tahun 2020 hanya terdapat 4.1% dari semua harta tanah kediaman baru kami yang diperakui QLASSIC, kami dapat menyimpulkan bahawa projek RUMAWIP atau Residensi Wilayah akan menjadi tawaran terbaik di pasaran sebagai pemaju TIDAK akan ragu-ragu untuk mengurangkan kos pembinaan pada semua projek terutamanya pada projek yang tidak berlaku untuk Sistem Penilaian Kualiti untuk Kerja Pembinaan Bangunan atau QLASSIC oleh CIDB ( Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan) . Keperluan untuk semua RUMAWIP atau Residensi Wilayah untuk mendapatkan Sijil QLASSIC harus menjadi faktor penentu memilih harta tanah yang bernilai RM 400,000 - RM 500,000 (mungkin tidak Bersertifikat QLASSIC) yang mungkin tidak menjamin kenaikan harga! Tidak ada pemaju RUMAWIP / Residensi Wilayah yang mahu projek QLASSIC mendapat markah rendah dalam rekod prestasi mereka.

Komen (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!