Tiada komen

Kebaikan & Keburukan Membeli RUMAWIP / Residensi Wilayah

Kelebihan

1) Pendahuluan Rendah

 • Kebanyakan pembeli RUMAWIP / Residensi Wilayah adalah pembeli rumah kali pertama yang layak memohon Skim Rumah Pertama Saya iaitu pembiayaan 110% untuk rumah pertama dengan syarat gaji pemohon RM 5,000 dan ke bawah, yang mana peraturan Bank Islam dan MBSB boleh TINGGALKAN (jika mereka berada dalam panel untuk projek tersebut). Pengecualian Duti Setem Penuh akan berlangsung sehingga 31 Disember 2025, jadi persoalannya adakah anda perlu membayar untuk Perjanjian S&P & caj pengeluaran pinjaman kepada peguam? Jika ia percuma, anda pada dasarnya tidak membayar apa-apa pendahuluan untuk mendapatkan rumah pertama anda!

2) Bayaran Bulanan Rendah

 • Bayaran bulanan RM 300,000 selama 35 tahun berdasarkan kadar faedah 3.05% ialah RM 1162.94. Apabila anda memasukkan MRTA atau MLTA, ia menambah sehingga RM 1200-1300. Purata yuran penyelenggaraan ialah RM 250. Kita bercakap tentang purata RM 1550 sebulan untuk memiliki rumah baharu yang menyewa kondominium 3 bilik tidur 2 bilik mandi akan menelan belanja sebanyak ini!

3) Demografi

 • Ramai yang mengimpikan untuk memiliki rumah idaman, lokasi utama, berpagar dan berkawal tetapi realitinya hanya sedikit yang mampu membelinya. Perkara terbaik seterusnya ialah mempunyai sekurang-kurangnya 2 hingga 3 tingkat keselamatan di kondominium dengan orang yang berfikiran sama. Penghuni RUMAWIP atau Residensi Wilayah adalah semua rakyat Malaysia, sekurang-kurangnya untuk 7 tahun pertama selepas penyerahan.

4) Kawasan Bandar

 • Berbanding dengan banyak Inisiatif Kerajaan, RUMAWIP atau Residensi Wilayah sentiasa terletak di kawasan bandar, Wilayah Persekutuan. Ia tidak pernah terletak di Bangi, Serdang atau Kajang yang sememangnya jauh dari peluang pekerjaan.

5) Kemudahan Asas Kondo

 • Salah satu syarat untuk RUMAWIP atau Residensi Wilayah adalah mempunyai kemudahan asas kondominium tetapi TIDAK wajib mempunyai gim atau kolam renang. Hakikatnya disebabkan persaingan sengit antara pemaju hartanah, KEBANYAKAN RMP ATAU RW biasanya mempunyai sama ada kolam renang atau gimnasium dan selalunya termasuk kedua-duanya.

6) Kemelesetan & Peningkatan Modal

Disebabkan oleh pandemik Covid-19, minda pelaburan Malaysia yang tipikal untuk membeli hartanah julat sederhana yang bagus dan beralih selepas 10 tahun untuk memperoleh daripada peningkatan modal adalah benar-benar berisiko. Menyewa sebenarnya adalah pilihan yang baik tetapi bukan cara Asia untuk memulakan keluarga. Jadi membeli projek RM 300,000 ini boleh menjadi perkara terbaik seterusnya kerana jika anda tidak tinggal di dalamnya, anda boleh menyewakannya secara sah (kepada rakyat Malaysia dalam tempoh 10 tahun selepas S&P dicop) untuk menampung bayaran bulanan anda atau sebahagiannya tidak akan terlalu teruk.

7) Pendapatan Sewa sebagai Pelan Sandaran

 • Seorang pelabur pengalaman pernah mengajar, untuk membeli di mana anda ingin melabur tetapi menyewa di mana anda mahu tinggal! Pepatah ini ada hikmahnya tetapi sayangnya tidak ramai yang memahami logiknya. Alasan pepatah ini ialah, anda mungkin tidak mahu tinggal di tempat anda membeli pada masa hadapan kerana pertukaran pekerjaan, keutamaan pasangan, lokasi sekolah anak-anak dan lain-lain. Bagi memiliki RMW / RW, anda mungkin mendapat keuntungan daripada pendapatan sewa anda jika lokasi permintaan hartanah anda tinggi, sekiranya anda menyesali pembelian anda. Sewa bilik adalah pilihan lain kerana anda hanya mempunyai satu tempat letak kereta (biasanya), penyewa yang memilih bilik mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menunggang motosikal.

8) Relaks Peraturan

 • Seseorang tidak boleh memiliki hartanah di Wilayah Persekutuan untuk membeli RMW / RW! Tetapi tahukah anda jika anda mewarisi harta di Wilayah Persekutuan daripada ibu bapa anda, ANDA LAYAK UNTUK MEMOHON PROJEK RUMAWIP / RESIDENSI WILAYAH SECARA SAH!

9) QLASSIC

 • Selepas penjenamaan semula kepada Residensi Wilayah, Sistem Penilaian Kualiti bagi Kerja-kerja Pembinaan Bangunan atau QLASSIC oleh CIDB (Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan) adalah wajib bagi semua Projek RUMAWIP / Residensi Wilayah. Ini meletakkan had pada banyak tindakan pemotongan kos yang boleh diambil oleh pemaju hartanah dan menjamin piawaian yang boleh diterima pada projek itu sendiri.

10) Hanya untuk Kakitangan Kerajaan (LPPSA & Bank Islam)

 • Ramai kakitangan kerajaan memilih untuk membeli RMW/RW kerana pakej yang menarik; dengan menggunakan LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam). Disebabkan oleh sifat penetapan harga inisiatif kerajaan ini, RM 300,000 atau ke bawah ; Penjawat awam yang berpendapatan rendah boleh mendapatkan kelulusan pinjaman perumahan dengan mudah dan ditambah pula dengan Bank Islam boleh menambah jumlah baki jika LPPSA gagal memberikan jumlah penuh (tertakluk kepada T&C).

11) Kuota

 • Kuota biasa ialah 50% kuota Bumi & 50% kuota Bukan Bumi. Orang Cina umumnya lebih suka tingkat tinggi (untuk pemandangan yang menyenangkan) dan nombor 8 (bermaksud kemakmuran) & bangsa Melayu umumnya tingkat rendah (sekiranya berlaku kecemasan, lif rosak & sebagainya) dan nombor 4 (simbol untuk hidup santai, goyang kaki tetapi bagi orang Cina 4 adalah "sei" yang bermaksud kematian). Pada hari pemilihan unit, konflik kepentingan antara kaum jarang berlaku. Kaum India lebih rumit termasuk "pengiraan nombor" yang saya belum faham, tetapi mereka lebih suka menghadap Timur biasanya.

Kekurangan

1) Unit Bare

 • Unit RUMAWIP / Residensi Wilayah memerlukan banyak pengubahsuaian. Mula-mula anda disediakan dua bekalan A/C (Bilik Tidur Utama & Ruang Tamu), di sana anda perlu menambah dua lagi ke dalam Bilik Tidur 2 & 3. Selepas anda perlu membeli 4 Penghawa Dingin. Sinki dapur menyediakannya jenis logam asas yang kebanyakan rakyat Malaysia suka untuk menggantikan disertakan dengan kabinet dapur. Bagi dua tandas, anda dibekalkan dengan satu bekalan kuasa untuk pemanas air yang bermakna anda perlu menambah satu lagi untuk tandas kedua melainkan anak-anak anda tidak keberatan untuk mandi air sejuk sepanjang masa. Selepas ini, anda perlu membeli dua pemanas air sebaik-baiknya dengan pam untuk memastikan tekanan air yang baik. Apabila semua elektrik selesai, anda perlu memasang siling plaster untuk menutup semua kerja pendawaian. Kemudian kami bergerak untuk membeli lampu bawah, perabot dan lain-lain. Perpindahan anda dalam kos sekurang-kurangnya RM 10,000 minimum.

2) Tempat letak kereta

 • Anda diberi satu tempat letak kereta. Anda mungkin mempunyai dua kereta dan untuk membeli tempat letak kereta kedua adalah tertakluk kepada ketersediaan projek RMW/RW tertentu. Oleh kerana kebanyakan projek adalah RM 300,000, dan polisi menyatakan bahawa ini adalah harga siling; anda tidak boleh membiayai ini ke dalam pinjaman perumahan yang meninggalkan anda dengan dua pilihan. Rizab tunai anda sendiri atau keluarkan dari akaun 2 KWSP jika anda memilikinya. Harga purata adalah dari RM 15,000 hingga RM 18,000, dan sila ambil perhatian semua RMW/RW (kini dikenali sebagai Residensi Wilayah Keluarga Malaysia) menawarkan pilihan untuk tempat letak kenderaan tambahan.

3) Kesesakan Jalan Raya

 • Kebanyakan pembeli RMW/RW hanya akan mempunyai satu tempat letak kereta. Bayangkan jalan di luar kediaman masa depan anda!

4) Sewa Bilik (Masa Depan)

 • Disebabkan oleh wabak yang mungkin mengakibatkan kemelesetan ekonomi terbesar yang pernah dialami dunia, sewa bilik mungkin menjadi pilihan ramai ramai kerana kekangan kewangan. Jika anda memilih untuk menyewakan unit anda, pertama sekali anda berkemungkinan besar boleh memasarkan kepada penunggang motosikal kerana kekurangan tempat letak kereta dan anda TIDAK dibenarkan untuk menyewakannya kepada orang asing. Pelanggan dalam segmen ini mungkin memerlukan pemeriksaan yang serius.

5) Bergerak Lambat

 • Disebabkan sifat kepadatan yang lebih tinggi berbanding dengan projek kediaman biasa, apabila anda memilih untuk menyewakannya; secara amnya ia akan mengambil masa yang lebih lama. Terutama jika projek itu adalah pembangunan campuran dengan kondominium lain yang lebih tinggi yang biasa. Itu adalah salah satu cara pemaju mendapatkan tanah dengan menawarkan untuk membina projek rumah mampu milik seperti RUMAWIP / Residensi Wilayah.

6) Saiz

 • Peraturan baru menyatakan bahawa saiz hendaklah 900 kaki persegi hingga 1000 kaki persegi. Kebanyakan projek yang tersedia sehingga kini mungkin telah diluluskan sebelum dasar baharu ini bermula. Saiz purata untuk semua RMW/RW ialah 850 kaki persegi yang dianggap sangat kecil untuk sebuah keluarga.

7) Terbalik Rumah

 • Anda hanya boleh menjual hartanah 10 tahun selepas S&P anda dicop.

8) Bayaran Progresif

 • Anda mula membayar dalam beberapa bulan selepas pembelian anda. Jumlah itu akan meningkat secara beransur-ansur apabila kemajuan pembinaan, ia mungkin rendah tetapi ia masih perlu anda pertimbangkan. TIADA DISKAUN (BIASANYA) untuk projek RUMAWIP / Residensi Wilayah kerana ia sentiasa dijual di bawah nilai pasaran.

9) Kemelesetan & Perceraian

 • Kemelesetan ini akan mengakibatkan peningkatan kes perceraian. Jika ini berlaku dalam sepuluh tahun pertama selepas menandatangani S&P, satu-satunya pilihan anda ialah menyewakannya. Ia akan menjadi pengalaman yang tidak menyenangkan apabila anda tidak boleh menjual harta tersebut.

10) PENGALAMAN MEMBELI

 • Lokasi utama projek RUMAWIP / Residensi Wilayah adalah seperti JUALAN MEGA. Lokasi tertentu seperti Bangsar South, Bukit Jalil, Jalan Kelang Lama, Cheras atau Kepong boleh habis dijual dalam masa beberapa minggu, anda tidak perlu meluangkan masa untuk memikirkannya. Dengan melanggan kemas kini SINI anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk kekal di hadapan.

Keputusan : QLASSIC DAN PANDEMIK

Disebabkan oleh pandemik, margin keuntungan untuk projek berkurangan dengan ketara. Margin keuntungan projek kediaman adalah purata pada 30% dan dengan mengambil kira pada tahun 2020 terdapat hanya 4.1% daripada semua harta kediaman baharu kami yang mendapat pensijilan QLASSIC, kami boleh membuat kesimpulan bahawa projek RUMAWIP atau Residensi Wilayah akan menjadi tawaran terbaik dalam pasaran kerana pemaju TIDAK AKAN teragak-agak untuk mengurangkan kos pembinaan bagi projek-projek QLASSIC atau Sistem Pembinaan yang tidak digunapakai oleh Sistem Pembinaan utama. LASSIC oleh CIDB (Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan). Keterpaksaan untuk semua RUMAWIP atau Residensi Wilayah untuk mendapatkan Pensijilan QLASSIC sepatutnya menjadi faktor penentu untuk memilih hartanah yang bernilai RM 400,000 – RM 500,000 (mungkin bukan QLASSIC Certified) yang mungkin tidak menjamin kejayaan! Tiada pemaju RUMAWIP / Residensi Wilayah mahu mempunyai projek yang mendapat markah rendah dalam QLASSIC dalam rekod prestasi mereka.

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!