Tiada komen

PILIHAN PEMBIAYAAN PENUH RUMAWIP

Maklumat ini bermula pada 10 Oktober 2023.

Analisis profesional ini memberi tumpuan kepada pembiayaan rumah penuh untuk RUMAWIP yang dipanggil pinjaman SJKP yang ditawarkan oleh 3 bank:

PEMBIAYAAN 100% RHB

PEMBIAYAAN 100% Maybank (pemain utama dalam pembiayaan RUMAWIP). Bank-bank ini menyediakan pilihan pembiayaan penuh untuk individu yang ingin membeli rumah.

PEMBIAYAAN 100% MBSB (pilihan paling tidak disukai)

Pemohon tidak boleh memperoleh pendapatan melebihi RM 11,000 atau pendapatan bersama (pasangan) RM 22,000 (Individu yang berpendapatan melebihi RM 11,000 dan selepas bergabung dengan pasangan berakhir dengan jumlah pendapatan kurang daripada RM 22,000 TIDAK LAYAK)

RHB

RHB Bank menawarkan pinjaman perumahan dengan kadar faedah 4.6%. Kadar ini kekal berterusan sepanjang tempoh pinjaman. Nisbah khidmat hutang RHB mempunyai had maksimum 65% (T&C mesti mempunyai pendapatan boleh guna bersih sebanyak RM 800, dengan kata lain wang yang tinggal selepas membayar semua pinjaman termasuk yang anda mohon). Nisbah khidmat hutang adalah faktor penting kerana ia menentukan peratusan pendapatan bersih bulanan individu (selepas ditolak KWSP & PERKESO) yang boleh diperuntukkan untuk pembayaran balik hutang. Nisbah perkhidmatan hutang maksimum RHB Bank sebanyak 65% menunjukkan bahawa jumlah pembayaran hutang bulanan peminjam, termasuk pinjaman perumahan yang anda mohon, tidak boleh melebihi 65% daripada pendapatan bulanan mereka. Harap maklum bahawa pendapatan berubah-ubah akan diiktiraf sebagai amaun bersih 50% sahaja. Bagi penerima komisen penuh; ia sama ada mengiktiraf pada 50% atau 80% daripada jumlah bersih komisen yang diperolehi. Kunci dalam tempoh 3 tahun. (penyelesaian awal akan dikenakan penalti). Jika pinjaman terpilih adalah di bawah Konvensional dan BUKAN Islamik; ia adalah pinjaman flexi penuh (individu boleh mendeposit dan mengeluarkan bayaran pendahuluan)

Sebagai contoh

Komisen yang diperolehi diiktiraf sebagai 80% apabila perbezaan bulanan tidak melebihi 30%

Komisen 6 bulan terkini diperoleh (contoh untuk 80% pengiktirafan pendapatan)

7,000 RM
7,300 RM
7,500 RM
6,990 RM
7,250 RM
7,800 RM

JUMLAH RM 43,840 bahagi dengan 6 (bulan) = RM 7306.6 X 80% = RM 5845 ialah pendapatan bersih yang diiktiraf.

Komisen 6 bulan terkini diperolehi (contoh untuk 50% pengiktirafan pendapatan)

7,000 RM
3,500 RM
7,200 RM
7,800 RM
7,500 RM
7,700 RM

JUMLAH RM 40,700 BAHAGIAN DENGAN 6 (bulan) = RM 6783.3 x 50% = RM 3391.66 adalah pendapatan bersih yang diiktiraf.

Maybank

Maybank menyediakan pinjaman perumahan dengan kadar faedah antara 4.25% hingga 4.5%. Kadar faedah khusus yang ditawarkan mungkin berbeza-beza berdasarkan faktor seperti jumlah pinjaman, tempoh dan kelayakan kredit peminjam. Maybank membenarkan nisbah perkhidmatan hutang maksimum sebanyak 60%. Ini menunjukkan bahawa jumlah pembayaran hutang bulanan peminjam, termasuk pinjaman perumahan, tidak boleh melebihi 60% daripada pendapatan bersih bulanan mereka. Maybank mengiktiraf semua pendapatan berubah pada 70% (purata 6 bulan terkini) & mengambil akaun margin saham ke dalam pengiraan DSR (mekanisme tidak boleh diperolehi). Sifar kunci dalam tempoh. Pinjaman tidak fleksibel (Individu dibenarkan membayar tambahan untuk menjimatkan faedah tetapi tidak akan dapat mengeluarkannya semula)

Anda mungkin ingin membaca lebih lanjut mengenai DSR (nisbah perkhidmatan hutang) SINI

MBSB

Kadar faedah pembiayaan berjangka MBSB untuk RUMAWIP ialah 4.65% (setakat 6 Sept 2023). DSR ditetapkan pada maksimum 80% dengan syarat NDI bagi setiap pemohon sebanyak RM 1000 (Pendapatan Boleh Guna Bersih atau secara ringkasnya, baki wang tunai selepas semua pembayaran pinjaman dibuat termasuk ansuran permohonan semasa). Tempoh pembiayaan dihadkan kepada hanya 30 tahun dan sehingga umur 70 tahun. Pengiktirafan pendapatan berubah adalah pada 60% (purata 6 bulan terkini) tetapi dihadkan maksimum pada 20% daripada pendapatan kasar tetap (gaji sebelum potongan KWSP & PERKESO). Sebagai contoh, jika gaji individu ialah RM 3000; tidak kira berapa banyak komisen yang telah diperoleh oleh orang itu selama 6 bulan yang lalu; pengiktirafan pendapatan berubah akan dihadkan pada RM600. Bayaran pendahuluan kepada prinsipal dibenarkan; tetapi individu perlu maklumkan kepada bank 1 BULAN TERAWAL! Akhir sekali tempoh terkunci ialah 5 tahun.

Sila ambil perhatian bahawa setiap bank mempunyai sistem pemarkahan mereka sendiri yang memainkan faktor sebelum meluluskan permohonan pinjaman; ini saya tidak akan dapat mengetahuinya. (Sebagai contoh, semasa penutupan covid, pemohon pinjaman dari industri penerbangan kemungkinan besar akan ditolak)

Ringkasan

Pinjaman Perumahan RHB

Kelebihan

DSR yang lebih tinggi sebanyak 65% untuk kelulusan pinjaman (NDI RM 800 ke atas)

Peluang sedikit pengiktirafan pendapatan berubah-ubah sehingga 80%

Pilihan pinjaman konvensional adalah fleksi penuh

Kekurangan

Kemungkinan besar kadar faedah yang lebih tinggi

Lock in tempoh 3 tahun

Pengiktirafan pendapatan boleh ubah mungkin serendah 50% sahaja

Pinjaman Islam adalah semi flexi (tidak boleh mengeluarkan bayaran pendahuluan yang dibuat)

Pinjaman Perumahan Maybank

Kelebihan

Kemungkinan besar kadar faedah yang lebih rendah (serendah 4.25%)

Tiada kunci dalam tempoh

Pengiktirafan standard pendapatan berubah sebanyak 70%

Maybank menawarkan pakej yang lebih baik untuk pinjaman SKJP (dari segi kadar pembiayaan) pada 6 September 2023.

Kekurangan

Kelulusan pinjaman tertakluk kepada DSR sebanyak 60% sahaja (jangan ambil kira kerana kadar faedah yang lebih rendah, hasil DSR juga akan lebih rendah)

Pinjaman Berjangka yang membenarkan bayaran pendahuluan prinsipal untuk menjimatkan faedah (perlu memaklumkan bank melalui panggilan telefon ke cawangan atau walk in selepas pembayaran dibuat)

Pinjaman Perumahan MBSB

Kelebihan

Kelulusan Mudah – DSR membenarkan sehingga 80% (pendapat pendapatan manfaat RM 4000 & ke atas kerana prasyarat NDI RM 1000 setiap pemohon). Kebanyakan pemohon RUMAWIP biasanya telah membuat pinjaman kereta.

Kekurangan

Kadar Faedah Tinggi 4.65%

Bayaran pendahuluan kepada prinsipal memerlukan 1 bulan notis kepada bank.

Tempoh maksimum 30 tahun (biasanya 35 tahun)

Lock in tempoh 5 tahun

Elijah ialah ejen hartanah yang dihormati yang telah mendedikasikan kepakarannya untuk program RUMAWIP sejak 2018. Dengan reputasi kejujuran yang tidak berbelah bahagi, beliau melayari landskap hartanah dengan kejujuran dan wawasan analitikal. Di samping peranannya sebagai ejen hartanah, Elijah bersinar sebagai perunding pemasaran, bekerjasama rapat dengan pemaju RUMAWIP. Dwi perspektif dan komitmennya terhadap keterjangkauan menjadikan beliau seorang tokoh yang dipercayai dalam industri, secara konsisten membimbing pelanggan dan pihak berkepentingan ke arah keputusan termaklum dan hasil yang berjaya.

Ulasan (0)

ralat: Kandungan dilindungi !!